SEGRE

COL·LABORACIÓ

Uns PGE pel dret a la mobilitat sostenible i l'habitatge just

Uns PGE pel dret a la mobilitat sostenible i l’habitatge just

Uns PGE pel dret a la mobilitat sostenible i l’habitatge justSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Array El Govern de l’Estat acaba de presentar el projecte de la llei de major incidència en el dia a dia de la ciutadania: la Llei de Pressupostos Generals. Els del 2022 han de portar a la consolidació de la política progressista endegada pel primer Govern de coalició que ha tingut la democràcia espanyola i a la finalització del greuge amb Catalunya. El projecte aposta per la sortida de la crisi fent tangible el compromís per la justícia social i la sostenibilitat mediambiental, i l’empremta del grup d’Unides Podem i En Comú Podem hi és evident.

La premissa de l’esquerra feminista i verda, que des de sempre ha afirmat que, perquè la recuperació sigui justa, calen uns pressupostos justos, es tradueix en una inversió més forta que mai en habitatge i en mobilitat. Les demandes de la societat civil organitzada i l’escolta activa i compromesa des del nostre espai ho han fet possible. Catalunya rebrà la major inversió en deu anys.

Se situa com la primera comunitat en inversió i, evidentment, la demarcació de Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran no hi resta al marge. Lluny queden els anys de marginació superats amb l’expulsió de Mariano Rajoy del Govern de l’Estat, i el centralisme pressupostari, el despotisme territorial i el negacionisme climàtic han desaparegut per no tornar. Amb el nou paradigma de sostenibilitat i respecte mediambiental s’aborden les inversions en mobilitat fugint del tòpic d’identificar-la només amb més despesa en quitrà, formigó i ferro.

La valorització i l’eficàcia de les infraestructures existents és clau: sense renunciar a la construcció i millora contínua, la inversió en mobilitat centra esforços en la digitalització, la tecnificació i l’aplicació de sistemes intel·ligents de transport i, alhora, en la igualtat entre les persones, la cohesió entre territoris i la despesa justa en benefici de tots i totes. D’aquesta manera, les partides per a la connexió ferroviària de la demarcació lleidatana se centren en la xarxa convencional, invertint en les estacions amb el control d’accessos intel·ligents, reparacions i adquisicions de material, seguretat en la circulació, extensió de fibra òptica i nous sistemes de venda i informació. El clima de diàleg amb el Govern català i l’anunci de la implantació de la xarxa de rodalies a la nostra demarcació hauran de fer possible a curt termini la vertebració ferroviària del territori.

Davant les tradicionals inversions monopolitzades per l’alta velocitat (mitjà emprat per un percentatge petit de totes les usuàries del tren), les exigències de la classe treballadora i estudiant reben ara resposta real i verificable. A més, la previsió d’una Mesa de Mobilitat Rural i el desenvolupament d’un pla d’intermodalitat, per la connexió amb municipis sense estació, sumen esforços en equitat territorial i lluiten contra el despoblament.Per la seva banda, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència afavorirà la integració de la xarxa de carreteres de l’Estat en entorns urbans. Les inversions en seguretat viària, especialment a les connexions pirinenques per l’N-230 i l’N-260 i l’estudi per superar l’accidentalitat entre Lleida i les Garrigues contemplen el nou escenari de l’alliberada autopista AP-2 i la necessària connectivitat amb els nuclis adjacents.

Pel que fa a habitatge, els PGE aporten 2.500 milions per palesar el compromís polític de fer-ne un dret per a tota la ciutadania. La creació d’un veritable parc d’habitatge de lloguer social i la rehabilitació del nostre parc edificatori són peces clau en la reactivació econòmica i, alhora, en la capacitat de creació de llocs de treball. La limitació de preus de lloguer, el suport a joves i discapacitats, l’accessibilitat per a les persones amb treball de temporer i la rehabilitació destaquen en una agenda urbana clarament progressista i transformadora.

I tot plegat sense oblidar el compromís per la cultura i el patrimoni, materialitzat pel que fa a la nostra demarcació en les ajudes a la rehabilitació de conjunts històrics a Lleida, Castelló de Farfanya, Cervera, l’Espluga Calba, Os de Balaguer, Vinaixa i Maials. Actuacions que fan real l’aposta per una cultura dinamitzadora del turisme, la qualitat de vida i la generació d’oportunitats per al territori.

tracking