SEGRE
El vianant, una prioritat

El vianant, una prioritatSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Array La ciutat de Lleida ve afrontant canvis en la mobilitat que s’han accelerat després dels Acords de París i els reclams socials per transformar els nostres espais amb la finalitat de reduir-ne les emissions i fer-los més amables. Per prémer la tecla, calen polítiques transversals per posar en marxa múltiples iniciatives que facin efectiu el canvi. Des del PSC tenim clar que cal incidir-hi i, per això, defensem establir un nou sistema de jerarquització de la mobilitat, a través de diferents mesures, donant prioritat als vianants i al transport públic col·lectiu –amb nivells d’emissions inexistents o bé molt reduïts–, i al mateix temps avançant a l’hora de donar entrada a vehicles híbrids o elèctrics.

En el passat mandat socialista vam fer passos importants per transformar la ciutat de Lleida, a través de les primeres implementacions de les zones 20/30, la vianalització del barri del Noguerola, l’impuls de la bicicleta fins a arribar a una xarxa de gairebé quaranta quilòmetres de carrils i la regulació necessària per incorporar els vehicles de mobilitat personal. La línia d’abaixar les velocitats màximes permeses és una bona solució, però, des del punt de vista de la seguretat viària, encara ho és més vianalitzar carrers, que han de ser alhora compatibles amb el transport públic. Reforçar i ampliar la xarxa de carrils bici per tal de facilitar la convivència amb les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal són nous passos en aquest sentit, encara que això no pot anar en detriment de treure espai als vianants.

Dins d’aquest model per pacificar el trànsit i potenciar la mobilitat sostenible també hi tindran un rol determinant els pàrquings dissuasius als afores de la ciutat per reduir la circulació al centre. Un mètode que, per tal de ser eficient, ha d’anar acompanyat d’un sistema de transport urbà col·lectiu que bonifiqui l’ús d’aquests aparcaments. Allunyar els vehicles de la ciutat és un repte i, alhora, una oportunitat, ja que per tal que el vianant se senti atret pel centre i les zones pacificades de trànsit, amb una important presència d’espais d’oci, de restauració i de comerç, caldrà preveure zones i espais de trànsit per al seu provisionalment.Per tal de seguir projectant el transport urbà col·lectiu i millorar la mobilitat, durant el passat mandat també vam impulsar el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que incloïa l’anella verda, amb una xarxa de camins saludables i protegits per passejar-hi, i un projecte de tramvia, aprofitant la xarxa ferroviària existent, per enllaçar diferents punts d’interès com l’hospital Arnau de Vilanova, l’estació de ferrocarril, el polígon El Segre i Raimat.

En aquest sentit, també vam fer una clara aposta pel transport intermodal, a través d’un model basat en les interconnexions i amb freqüències competitives. Perquè aquest model sigui plenament efectiu, també cal dotar Lleida d’un Pla de Rodalies que ara no té i d’una nova estació d’autobusos a l’altura del que necessita la ciutat, com la que vam plantejar el passat mandat sota el Pont de Príncep de Viana, i no en un espai catalogat com a bé protegit, enmig d’una zona de trànsit tensa i al voltant d’una operació especulativa sense precedents.Malauradament, el bloqueig actual del POUM per part de l’equip de govern municipal d’ERC i de Junts no fa més que posar traves al creixement de la ciutat i a l’aposta per la sostenibilitat i la transició ecològica. És insòlit que l’equip de govern municipal pensi només a curt terme i no avanci en l’aprovació definitiva del pla, motiu pel qual projectes importants a favor de la sostenibilitat es troben aturats.

La complicitat que pretenen establir amb la Generalitat ens fa anar cap enrere i només suposa incrementar el greuge comparatiu de Lleida en matèria d’infraestructures.Els plantejaments sobre la mobilitat a la ciutat de Lleida evolucionen a alta velocitat i, per això, també és determinant la capacitat d’absorbir noves demandes que ens fa la ciutadania. Per tal de canalitzar-les, des del PSC plantegem recuperar les taules de mobilitat impulsades en els anteriors mandats, que incorporaven diferents sensibilitats per teixir un projecte col·lectiu. Fem de Lleida una ciutat més verda, més saludable i més amable.

tracking