SEGRE

COL·LABORACIÓ

PGE'22: consolidem la recuperació de l'agricultura, la ramaderia i el medi rural

PGE’22: consolidem la recuperació de l’agricultura, la ramaderia i el medi rural

PGE’22: consolidem la recuperació de l’agricultura, la ramaderia i el medi ruralSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Si bé els pressupostos generals de l’Estat del 2021 han suposat la llavor de la recuperació justa i necessària del país amb el clar objectiu d’avançar sense deixar ningú enrere, els del 2022 han de suposar la consolidació d’aquesta recuperació després de la greu crisi econòmica i social a causa de la Covid-19. En aquesta remuntada, pren especial rellevància l’impuls inversor al sector de l’agricultura, ramaderia, pesca i el medi rural, amb els efectes que tindrà per a les comarques de Lleida i el Pirineu. Els pressupostos contemplen la major inversió de la història en l’àmbit de l’Agricultura.

Concretament, el MAPA contempla una partida de gairebé 9.000 milions d’euros, fet que suposa un increment del 5% respecte a l’anterior, que ja es va veure augmentat. Però és que, a més, en la proposta del govern del president Pedro Sánchez, el pressupost d’Agricultura inclou 503,6 milions d’euros procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i representa un augment del 24% respecte als 406,5 milions del 2021. Per tant, l’increment pressupostari del MAPA supera el 29% i el converteix en un creixement històric per a aquest Ministeri.

Si entrem al detall, aquest pla de recuperació suposa més de 300 milions per a la modernització del regadiu, una clara aposta per a l’estalvi d’aigua i l’eficiència energètica. La millora de la competitivitat de l’agricultura i la ramaderia comptarà amb més de 118 milions d’euros amb l’objectiu de modernitzar les explotacions amb agricultura de precisió, una major eficiència energètica i aprofundiment en l’ús de les energies renovables. El pla d’impuls a la sostenibilitat, investigació, innovació i digitalització del sector pesquer comptarà amb 57,4 milions d’euros, mentre que l’Estratègia de Digitalització del Sector Agroalimentari i Forestal del Medi Rural comptarà amb gairebé 15 milions.

Deu milions més es destinaran a desenvolupaments informàtics per facilitar l’aplicació de la PAC. Finalment, vull destacar la política d’assegurances agràries, un dels pilars de la política agrària al nostre país, que disposarà de quasi 257 milions d’euros, ampliant així en 3 milions el pressupost de l’any anterior. Una partida que consolida l’aposta del Ministeri per a una eina que enguany ha registrat un increment pressupostari del 20%, la major assignació financera des de 2012.

En definitiva, estem davant d’uns pressupostos que venen a consolidar la sostenibilitat i la rendibilitat del sector agroalimentari, la seva recuperació i, per tant, la garantia de futur del medi rural.

tracking