SEGRE

COL·LABORACIÓ

Conscienciem-nos: Els oficis professionals són una oportunitat de futur

Conscienciem-nos: Els oficis professionals són una oportunitat de futur

Conscienciem-nos: Els oficis professionals són una oportunitat de futurSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Fa pocs dies llegíem a la premsa que el 80% d’alumnes de l’ESO no volen formar-se en un ofici. Aquesta dada ens ha de fer reflexionar sobre el gran camí que encara ens queda per recórrer com a societat. Cal transmetre a tots els joves quina és la nova realitat dels oficis i permetre que aquests siguin una de les seves opcions de futur, tant per a les persones joves com per a les persones en procés de recerca de feina.

Estem convençuts del potencial econòmic de Lleida, ja no sols per la seva situació estratègica, sinó també per la seva capacitat per atreure noves empreses que poden aportar tecnologia i noves oportunitats i que requeriran de personal amb perfils específics, però també de persones que facin tasques en oficis professionals i tradicionals.La diagnosi del Pla de Reactivació de l’Ajuntament de Lleida, gestionat per l’Institut Municipal d’Ocupació, ha posat de manifest, com ja havíem identificat des dels diferents programes que desenvolupem, diverses realitats del mercat de treball ja existents i estructurals, realitats que ara es tornen en oportunitats i fortaleses del nostre territori, és el cas dels oficis professionals tradicionals. Durant aquests últims anys i amb la crisi de la Covid-19 ha augmentat el desajust entre les necessitats del mercat de treball i el personal disponible. Han augmentat les persones treballadores a l’atur provinents dels sectors més afectats i difícilment recuperables al 100%, com són el sector del comerç, turisme, restauració, indústria de l’automoció, metall, construcció, etc.L’IMO, des de fa uns anys, lidera el grup de treball Voliana en què participen diferents agents de la ciutat.

L’objectiu és el de treballar en col·laboració per la millora de l’ocupació a Lleida i, des del seu inici, es va posar de manifest la necessitat de dignificar els oficis tradicionals i que aquests siguin una opció de futur en l’ocupació. Durant les sessions de treball s’ha anat evidenciant que els oficis necessiten ser revaloritzats dins el mercat de treball, ja sigui perquè hi ha una demanda no coberta, com perquè són ocupacions amb oportunitat laboral, en creixement i en transformació. I aquesta és una tasca que s’ha de fer entre tots els agents implicats: administracions públiques, sindicats, patronal.

en els espais de treball dels que disposem, com el propi grup de treball Voliana i el Consell Municipal de la Formació Professional establint sinergies amb els centres d’ensenyament que imparteixen cicles formatius.Compartim amb els empresaris que el mercat de treball no disposa de personal qualificat i és necessari i urgent poder identificar aquests oficis tradicionals o en transformació per tal de potenciar-los i promocionar-los.Dins d’aquests sectors, cal identificar els perfils competencials necessaris i desenvolupar una estratègia de màrqueting de sectors i oficis enfocats a les oportunitats de futur. Hi ha molts joves que es troben en situació d’atur que no se senten motivats o no volen desenvolupar la seva trajectòria laboral en aquests sectors, cal saber transmetre que aquesta és una oportunitat laboral de futur perquè hi ha ofertes de feina. I tot això sense oblidar que cal treballar per promoure uns convenis laborals que garanteixin unes condicions econòmiques dignes dins dels sectors que actualment tenen unes condicions laborals més precàries.Alguns dels oficis detectats i amb necessitats de revalorització són els sectors de la construcció, metall, moble i fusteria, instal·lacions i electricitat, mecànica, pagesia i el sector d’atenció a les persones.

Són sectors en els quals existeixen prejudicis per part de la societat que es basen en situacions i condicions laborals que no s’ajusten a la realitat. La falta de coneixement per part de la població activa dels canvis en aquests sectors provoca reticències a l’hora de valorar aquestes ocupacions com una via d’inserció.A l’Institut Municipal d’Ocupació seguim fent accions per valorar els oficis professionals, seguim impartint formació i ho fem a través de diverses polítiques d’ocupació subvencionades pel Servei d’Ocupació de Catalunya. Així mateix, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ofereix diversos cicles formatius, de grau mitjà i superior, de diferents sectors professionals.

És necessari que com a societat valorem la gent que opta per dedicar-se a un d’aquests oficis. Recordem, per exemple, durant la pandèmia, com vam trobar a faltar els empresaris i treballadors del món hostaler.D’acord amb les dades que consten al Servei d’Intermediació Laboral de l’IMO, de totes les ofertes que arriben demanant personal per cobrir algun lloc de treball relacionat amb un ofici, només se’n pot cobrir el 50%. No és fàcil trobar persones amb la formació i l’experiència que un ofici requereix.Així doncs, veiem palesa la necessitat de formar-se en un ofici.

Sense una formació adequada, sense persones que no puguin reparar els nostres vehicles, que no puguin pintar i/o arreglar les nostres llars, que no ens puguin oferir un bon àpat o bé que no puguem trobar aquell forn de pa que solament amb l’olor que desprèn ja ens alimenta, totes aquestes necessitats bàsiques, no podem tirar endavant ni com a persones ni com a societat. La formació en oficis és bàsica per al nostre sosteniment. Des de la regidoria d’Ocupació i Responsabilitat Social continuarem treballant en aquesta línia, sabem que no podem fer-ho sols, necessitem la complicitat i la cooperació de totes les parts implicades.

tracking