SEGRE

COL·LABORACIÓ

Davant de la violència masclista, polítiques feministes

Creat:

Actualitzat:

divendres, 25 de novembre, és el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista. Manifestem el nostre rebuig i condemna a totes les formes de violència que s’exerceixen contra les dones. Reivindiquem la necessitat d’implementar polítiques feministes per assolir una societat lliure de violència masclista i ens reafirmem amb el nostre compromís, precisament amb el feminisme, per avançar en la igualtat efectiva entre dones i homes.

El masclisme té moltes cares i la més crua de totes és la violència. 36 dones han estat assassinades aquest any a l’Estat, 5 de les quals a Catalunya. Són unes dades esfereïdores que, malauradament, només suposen la punta de l’iceberg d’una realitat cada vegada més preocupant, i que es reflecteix, també, en l’increment del 26% de violacions respecte a fa un any, i en els danys que pateixen les víctimes i el seu entorn a nivell físic i emocional.

Davant de la violència masclista, polítiques feministes. La lluita per a la igualtat i contra els estereotips de gènere és clau per erradicar la violència contra les dones.En aquest sentit, el govern de l’Estat ha aprovat en els últims mesos dues lleis cabdals: la llei de millora de la protecció de les persones òrfenes víctimes de la violència de gènere, que garanteix el seu acompanyament i assegura la seva independència econòmica, i la Llei del només sí és sí, que estableix com a element central el consentiment. Una llei que ha posat novament al descobert fins on estan disposats a arribar aquells que blanquegen el masclisme i neguen la violència contra les dones i el seu origen, aquells que creuen línies intolerables, en la política i en la societat.

Nosaltres estem amb les víctimes.Plantem cara totes les vegades que faci falta davant de qualsevol cas de violència masclista perquè aquesta lluita ens interpel·la a totes, però també a tots. Cal avançar a través de la sensibilització, la prevenció, l’educació i la complicitat de tothom, tant a l’espai públic com al privat. En aquesta línia, el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere, aprovat amb gran consens el 2017, és una eina cabdal per avançar en la prevenció i la lluita contra la violència de gènere.

El Pacte d’Estat està amb més de 1.000 milions d’euros per a la sensibilització, la prevenció, l’assistència i a protecció a les víctimes, cosa que ha permès impulsar, per exemple, mesures com la campanya de la Paeria No és un joc, és un abús, orientada a prevenir abusos sexuals a infants, adolescents i joves a la ciutat de Lleida i a sensibilitzar sobre la importància i els canals per denunciar aquestes conductes. Des del PSC també continuem amb la nostra lluita contra la mercantilització del cos de les dones i l’abolició de la prostitució per sumar la ciutat de Lleida a la xarxa de municipis lliures de tràfic de dones i nenes. Sorprenentment, aquesta iniciativa va comptar amb el rebuig d’ERC i Junts.

També seguim reivindicant que es pugui garantir el dret a la interrupció involuntària de l’embaràs dins de la xarxa sanitària pública de la nostra ciutat fins a les 14 setmanes de gestació, tal com estipula la Llei de l’Avortament, aprovada també per l’actual Govern de l’Estat.Només una societat en la qual les dones no pateixen violència pel sol fet de ser dones pot ser considerada radicalment democràtica. Perquè sense drets no hi ha igualtat real, perquè sense igualtat no hi ha llibertat d’elecció, reivindiquem les polítiques feministes per assolir una societat justa i segura, lliure de violència masclista.

tracking