SEGRE
Al ‘lío’

Al ‘lío’SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La mobilitat a Lleida està sent gestionada amb improvisació i, com a conseqüència, ens porta al caos. La manera a través de la qual ens desplacem influeix de forma notable en el nostre dia a dia i, per això, Lleida no es pot permetre gestionar la mobilitat des de la intuïció, que és el que està passant ara. Si ens movem d’una manera confortable, sostenible, amb els carrers ordenats, amb voreres prou amples i amb l’espai públic endreçat, guanyem en un millor benestar.

Una ciutat amable i empàtica afavoreix que els vianants puguin anar a peu i desplaçar-se a gust pels seus carrers, la qual cosa té importants beneficis per a la seva salut i el seu estat d’ànim. Aquesta setmana hem visitat les obres a la rambla d’Aragó –que no entenem–, que poden ser complexes i que estan ocasionant molèsties i incertesa a la ciutadania, principalment a les veïnes i els veïns, així com als i les comerciants. Molts se’ns han adreçat criticant la falta d’informació que han rebut per part de l’ajuntament amb caràcter previ i que resulta cabdal per garantir l’accessibilitat als seus establiments i llars, per a la gestió dels residus o per rebre els subministraments dels seus proveïdors.

Així, de sobte, han desaparegut els contenidors, les zones de càrrega i descàrrega i la parada de l’autobús i, quan truquen a l’ajuntament, no troben cap tipus de resposta, la qual cosa és insòlita. El responsable d’aquest caos és el senyor Pueyo, que no està posant ordre a la regidoria d’Urbanisme. La mobilitat a la ciutat de Lleida, com en la resta d’indrets, està canviant de manera important i, per això, cal afrontar qüestions cabdals com la necessitat de dotar al vianant de més espais, implementar millores en el transport públic, definir noves zones per als vehicles de mobilitat personal pensant, també, en la reducció de la contaminació i del soroll.

Després de tres anys i mig de mandat, el govern municipal de la Paeria encara no ha aprovat el nou Pla de Mobilitat, tornen a suspendre. I, al final, tot s’acaba fent sense cap jerarquia, amb poca transparència i sense deixar marge a la ciutadania per preparar-se davant dels canvis.El nou Pla de Mobilitat hauria de definir la jerarquia en els desplaçaments afavorint els vianants tenint en compte les necessitats especials de la gent gran, les famílies i dels infants en la seva quotidianitat. Abans deia que no entenem les obres de la rambla d’Aragó, amb una inversió d’1,5 M€, un espai on les voreres són prou amples i on es van fer actuacions fa tot just quatre anys fruit de les aportacions dels veïns i les veïnes i, en canvi, no s’actua en altres carrers a barris oblidats per l’actual govern com Balàfia, la Bordeta, els Magraners, la Mariola, Cappont o el Centre Històric.

És necessari fer una reflexió global de com invertir els diners per tal de millorar en qualitat urbana i carrers que actualment presenten moltes dificultats per poder anar per la vorera, adaptant-los al mateix temps perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin desplaçar-s’hi. És el que caldria fer al carrer Corts Catalanes. La ciutadania demana al govern municipal que escolti activament els seus neguits i tingui en compte les seves propostes.

El bipartit d’ERC i Junts no sap quan posarà en marxa la zona de baixes emissions o, si ho sap no ho vol dir i segueix sense donar resposta a moltes incògnites que té la ciutadania per com es podrà desplaçar per la ciutat. Ha fet aquest govern alguna nova proposta per a l’ús dels autobusos urbans? Ja els ho dic jo: no. De moment, i només queden 5 mesos, el govern municipal segueix sense tenir una escolta activa envers la ciutadania i això ens porta al lío.

tracking