SEGRE

CRÍTICAD?ART

Barcelona i Els Quatre Gats, un gir vers la modernitat

Creat:

Actualitzat:

En iniciar-se la Primera Guerra Mundial, Xavier Gosé, que vivia a París, va considerar més prudent tornar a Catalunya, donada la seva condició d’estranger. L’hivern del 1914 va instal·lar-se a casa de la seva mare, al carrer Sant Antoni de Lleida. La seva salut era molt fràgil i després de festes va trobar-se malament. Morí la matinada del 16 de març del 1915. Tenia 38 anys. L’obra havia quedat a París i es repatrià. En aquells dibuixos o gouaches sense signar, s’hi va estampar un segell amb la seva signatura testamentària. Al mes de novembre d’aquell 1915, el Real Círculo Artístico de Barcelona va organitzar una mostra a la venda amb les obres retornades de París per ajudar econòmicament la mare de l’artista. Tenim constància que en aquella exposició es varen vendre 162 dibuixos i pintures. La resta tornà a Lleida i la família va fer donació d’aquest fons al Mueu Morera. Anys més tard les nebodes Gosé varen acabar de fer donació del que restava. El fons Gosé que s’ha anat coneixent prové majoritàriament d’aquest origen, tot i que en els darrers anys han anat apareixent obres en el mercat que venien de dues procedències: les que es varen vendre aquell 1915 i originals dels fons de les revistes on publicava els seus dibuixos. Gosé dibuixava majoritàriament per repriduir i lliurava els originals a les revistes que li pagaven els seus honoraris. Quan, en un original de Gosé, hi ha la testamentària no hi ha dubte que prové de la repatriació del 1915.

Així, hem assistit darrerament a l’aparició d’originals preciosos que en molts casos han anat a parar a col·leccionistes lleidatans que els conserven com un bé molt preuat, especialment la Roser Xandri, l’Alberto Velasco, Arnó-Vila i la sala Indecor. Ara tenim l’oportunitat de descobrir dos originals en el marc de l’exposició dedicada a Els Quatre Gats, que la galeria Gohtsland de Barcelona exposa sota la curadoria de Gabriel Pinós.

La cèlebre cerveseria Els Quatre Gats es va inaugurar a Barcelona el juny del 1897 i representa el bo i millor de la bohèmia modernista, vinculada sempre a Ramon Casas, Santiago Rusiñol i la generació de Picasso. A més de les tertúlies, el local va ser seu d’exposicions d’aquests artistes. Primer hi va exposar l’Isidre Nonell, després Ramon Pichot i tot seguit Xavier Gosé, que ho feu l’abril del 1899, amb 38 dibuixos. En aquesta època estava molt influenciat per Steilen i l’estètica de la Barcelona pobre, de caire expressiu i de traç negre.

A la mostra de la galeria Gohtsland s’hi exposen dues obres de Xavier Gosé. La primera és del 1897, dos anys abans de la mostra individual d’Els Quatre Gats. Es tracta d’una il·lustració que va sortir al número 40 de la revista Barcelona Còmica i que portava la llegenda “De vuelta del verano”. Dues dones amb barret cridant un xofer que les espera amb un carruatge. La diagonal que dibuixa, amb el cavall en primer terme, el xofer i el carruatge, té a veure amb aquesta estètica japonesa que ens arribava aquella època. Tot és en blanc i negre i Gosé fa servir la tècnica de l’aerògraf per crear un fons per aquesta escena. El dibuix està signat i hi ha rectificacions amb gouache de color blanc, fet habituals en els seus originals, que estaven pensats per ser reproduïts i poques vegades per ser exposats.

La segona obra és posterior. Gosé ja és a París i col·labora amb les revistes satíriques més prestigioses de França. En aquest cas és la il·lustració dels Biciclystes, del número especial dedicat als esports de L’ Assiette au Beurre de febrer de 1902. Ara ja no és tot en blanc i negre, sinó que introdueix el color tot i que encara fa servir aquest fons d’aerògraf que l’identifica. A banda dels Gosé, la mostra dedicada als Quatre Gats és excepcional i suposa un gran esforç per una galeria privada aplegar tanta obra rellevant d’uns artistes catalans que somniaven amb París, on la majoria va recaure.

tracking