SEGRE
Homenatge a Granados

Homenatge a GranadosJORDI PRAT

Creat:

Actualitzat:

La música francesa de finals del segle XIX i principis del XX va ser la protagonista de la primera part del concert. Gabriel Fauré va situar la música francesa en el primer nivell del panorama europeu i el seu famós Quartet op. 15 està imbuït de lirisme i agitació emocional.

Amb calidesa, facilitat de diàleg i un so sumptuós, el grup format per Corrado Bolsi, Ashan Pillai, Laia Puig i Alba Ventura va oferir una visió tan sensible com vivencial, subratllant un líric moviment lent. El Concertino per a trompeta, trombó i piano de Jacques Castérède és una obra en la qual els instruments de metall són exigits al màxim.

Josep Anton Casado, Eusebio Sáez i Astrid Steinschaden van proposar una lectura plena d’agilitat i vitalitat, amb un bellíssim Andante ple de delicadesa i diàleg. El dia exacte que es complia el cent cinquantè aniversari del naixement d’Enric Granados, l’Orquestra del Festival, dirigida per Manel Valdivieso i amb Carles Trepat com a solista, va estrenar l’obra Fantasia catalana, d’aquest últim.

Escrita com a homenatge al músic lleidatà, l’obra està basada en vuit cançons populars catalanes. Trepat la va concebre amb el convenciment que, encara que rarament Granados va citar el cant popular català de forma directa, va saber impregnar de forma personal la seua música del malenconiós lirisme de la cançó catalana.

Fantasia catalana és una obra sensible, íntima i transparent, que suggereix l’element popular integrat a un discurs tan delicat com autèntic. El guitarrista va oferir una versió tendra, cristal·lina i suggeridora al costat d’una formació orquestral que va saber dialogar amb el solista i donar el punt just d’afectivitat i expressivitat.

tracking