SEGRE

CRÒNICA POLÍTICA

Tot en l’aire, menys la presidència de Rajoy

periodista

Tot en l’aire, menys la presidència de Rajoy

Tot en l’aire, menys la presidència de RajoySEGRE

Creat:

Actualitzat:

Tot està en l’aire. Que si el líder del PSOE. Que si els vaivens de la unitat a Podem, ara amb la reconciliació amb Íñigo Errejón, a qui van vetar a la tertúlia de la SER confonent, segons Iñaki Gabilondo, mitjans públics amb privats i temps normal amb temps electoral. Que si el procés a Catalunya i el seu envit setmanal, cada vegada més avorrit. Que si la presidència de la República francesa, amb l’ascens de la candidata d’ultradreta sense que l’extrema esquerra s’inquieti. Que si el futur del despropòsit Trump o el resultat de la negociació del Brexit. Tot en l’aire, menys la presidència de Mariano Rajoy.

Comencem pel PSOE. Permetin-me una referència personal. L’hi vaig vaticinar a un bon amic socialista andalús, fa diverses setmanes, convençut ell que Susana arrasava: “A Andalusia guanyarà ella setanta a trenta i a Catalunya perdrà per vuitanta a vint.” La seua resposta va ser premonitòria: “Si això és així, Susana pot perdre aquesta batalla.” L’anàlisi dels avals, a pesar de la diferència favorable a la líder andalusa, confirma aquells percentatges estimatius i certifica que Susana Díaz pot perdre. La qual cosa no vol dir necessàriament que això succeeixi, però no és descartable. Amb l’impacte en l’equip de Susana de l’escassa diferència del nombre d’avals recollits per Pedro Sánchez, pot ser que es mobilitzin fins i tot els reservistes, que tot partit en té, però no és gens descartable el que va vaticinar l’alcalde de Jun, José Antonio Rodríguez Sales: “Felipe va donar suport a Almunia i va guanyar Borrell; va donar suport a Bono i va guanyar Zapatero, i si ara recolza Susana, el normal és que guanyi Pedro, perquè la base del PSOE va sempre contra l’aparell del partit, encara que respecti molt Felipe.” De moment, aquests pronòstics es compleixen. Deixant a banda que potser té raó Adriana Lastra, quan diu que “hi ha gent que ha avalat Susana perquè l’hi demanava el cap, però a mi em confessa que votarà Pedro”, l’únic clar és que el resultat serà molt ajustat i que els socialistes sortiran d’aquest tràngol molt dividits. I aquesta és una mala notícia, fins i tot per als qui no tenen res a veure amb el PSOE.

Per la seua part, Pablo Iglesias segueix amb la moció de censura que fa olor d’assalt a Ferraz més que d’assetjament a Rajoy. Va enviar una carta al PSOE escapçat i li va respondre Javier Fernández, president d’Astúries i de la gestora, amb una missiva deliciosa. Per més que el comentarista Santiago González digués de l’autor d’aquest text, fins i tot reconeixent que “és el més seriós que ha sortit de Ferraz en dos anys”, que “disseminava les comes arbitràriament per la carta com si fos un sembrador d’ordi”, hi ha passatges que només un gran lector, com ens consta que és Javier Fernández, pot escriure: “Pretens tornar com a salvador a l’escena del crim”, li etziba a Pablo. És el seu pecat original de credibilitat que l’acompanyarà tota la vida, encara que el seu electorat l’hi perdoni tot. Allà continua, inamovible, en el vint per cent d’intenció de vot. Un èxit, sens dubte, però insuficient per arribar a la destinació somiada: la presidència del Govern.

D’altra banda, Europa conté l’alè davant de la segona volta de les eleccions franceses. Va guanyar Macron en el debat televisat cara a cara, però Marine Le Pen puja. Potser no guanyarà, però França quedarà tan dividida com el PSOE a Espanya.

I, mentrestant, Rajoy es referma. Aprovarà els Pressupostos, a falta d’un vot canari que demana 500 milions, gràcies al fet que el PNB ha guanyat el Cuponàs polític per donar-li suport. No oblidin aquella palla d’escassa qualitat literària però premonitòria en la investidura. Resumint, li va dir el portaveu basc Aitor Esteban a Rajoy: “Dame grano, Mariano.” I li va respondre el candidat a president: “Aitor, que te dejo el tractor.” I l’hi ha deixat amb un remolc carregat d’euros. Rosa Díez ho ha denunciat així: “Aquests diners són de tots els espanyols i no poden ser utilitzats perquè el senyor Rajoy continuï vivint a la Moncloa.” Això últim no està en l’aire. Totes les altres coses, de moment, sí.

tracking