SEGRE

Creat:

Actualitzat:

No hi ha cap dubte de qui vol que es voti i qui no vol deixar votar en un referèndum a Catalunya, que expressi, sense dubtes, quin futur volem els catalans. Qui vol és el Govern de la Generalitat, que emana d’una majoria del Parlament. Els que vàrem votar els uns i altres, sabíem què, el condicionant del nostre vot era el compliment o no d’aquest compromís electoral.

Qui no vol complir amb les seves obligacions democràtiques és l’Estat, que en boca del seu president ha dit per activa i passiva que ni pot, ni vol. Que no vol, està claríssim, però que no pot, no és veritat, car hi ha prou mecanismes legals i polítics per celebrar-lo.

Hi ha sobrats elements per pensar que guanyarien el referèndum els partidaris de mantenir-nos a Espanya, especialment, si alguns partits espanyols fessin ofertes serioses i possibles, d’un nou model constitucional per a Catalunya, amb concrecions al reconeixement de la Nació Catalana, l’establiment de nous mecanismes d’autogovern, l’automatisme en l’equilibri de la balança fiscal, el respecte de la identitat cultural diferenciada i, especialment, en l’establiment de mecanismes que permetin a Catalunya i als catalans negociar i defensar en els organismes internacionals el seu dinamisme econòmic, social i polític.

Algú ha vist una proposta seriosa i possible en aquest sentit? En canvi s’ha d’estar cec per no veure el conjunt d’actuacions, algunes en l’excel·lència de la indecència i la delinqüència, realitzades pels que no volen ni guanyar, ni celebrar un referèndum. Fer-lo per guanyar-lo requereix fer justícia als catalans i això, en una Espanya en festa major permanent és impossible, car qui plantegés una solució justa i equitativa, ho hauria de fer eliminant el castell de focs de la seva festa major i això, amics meus, a la gent que està convençuda que el dret al maltractament se l’ha guanyat com a dret de conquesta, és equivalent a perdre les eleccions.

Sobta que molts catalans encara culpin per igual el Govern de la Generalitat i el de l’Estat per l’absència de pacte. Ho sento, però no. Qui no vol el referèndum són la majoria dels partits polítics espanyols i els seus poders. No el volen, per no reconèixer una realitat plurinacional espanyola i, especialment, per no reequilibrar els pressupostos i les balances fiscals.

tracking