SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les persones són com els vins. Un vi dolent amb els anys empitjora. Un de bo, pot millorar fins a l’excel·lència, i sense cura també es pot fer malbé. Heràclit fa segles enunciava: en els mateixos rius entrem i no entrem, ja que som i no som els mateixos. Canviar els hàbits aberrants de tota la vida hauria de ser més fàcil, més necessari i, de fet, donada l’evolució mundial, més imprescindible.

La Paeria anuncia la proposta que obligarà la majoria de funcionaris a fer una part de les vacances al mes d’agost. Tancar la Paeria? Diria, sense perill d’equivocar-me, que des de la més humil de les funcions fins a la més reconeguda, la gran majoria de funcionaris municipals demostren dedicació, compromís i eficiència en funció de les seves possibilitats. Entre els centenars d’esforçats treballadors, n’hi ha de molt qualificats, no tan sols pels currículums que atresoren, sinó per l’experiència en la universitat de la vida i de la Paeria.

Jo, com molts altres milers de ciutadans, he posat moltes esperances de canvi en l’actual equip de govern; canvi que esperem en candeletes i que francament, per algunes decisions que es repeteixen, sembla que no arribarà. Consultar i aprofitar els millors, que hi són, pot evitar decisions molt poc meditades i perjudicials. Cal no oblidar que ens trobem en el país on a la porta d’un sord, un coix i un mut ballen i canten, mentre un manc pica de mans i qui vigila és el cec per evitar que la guàrdia municipal els espatlli la festa. Quan els rucs, en lloc dels enginyers, fan els ponts, segur que aquests cauen.

Un dels grans inhibidors del canvi i la innovació no és altre que l’impediment de substituir el que s’ha fet sempre pel que caldria fer. Posem com a exemple la universitat, que tanca la paradeta a l’agost. Els estudiants britànics tenen els mateixos dies de vacances que els catalans, però més repartits. Al mes de maig, els nostres estan cremats de feina amuntegada, i a l’estiu estan avorrits de tanta vacança regalada. Els pares, és clar, s’han d’inventar col·locacions de circumstàncies i fer jocs de mans amb les seves vides hipotecades. Passa com amb les empreses que ja no fan les vacances a l’agost, perquè els dona l’oportunitat de tenir més temps per tancar l’exercici amb solvència.

tracking