SEGRE
Fer net

Fer netSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Al darrer article em preguntava sobre una República sense pagesos.

Un bon amic em va fer arribar un missatge que deia: “Tal com ho estem fent, no hi haurà ni una cosa ni l’altra.” La llet que produïm a Catalunya, una de les millors d’Europa, segons els paràmetres de qualitat internacional, es paga per sota del preu de cost. Això passa per la mala llet d’algunes empreses i la col·laboració de les administracions en el repartiment de les patents de cors.

L’estira-i-arronsa ha estat tan bèstia, que Làctia, la principal proveïdora de llet a Mercadona, va rebutjar la recollida dels vaquers que en veu alta deien que robar a Espanya no és legal.

Uns 182.000 litres de la recollida setmanal es podien llençar a la claveguera de la indignitat o acceptar el xantatge del qui té la paella pel mànec. I la tenen, per la col·laboració impagable d’unes administracions que procuren que res molesti els amos i senyors de la cadena alimentària, que també els fa xantatge amb l’índex de preus i l’abastament alimentari.

El govern de l’Estat, que té la majoria de les competències per arreglar-ho, segueix essent permissiu i ineficient, mani el color que mani.

No cal dir que la Generalitat no és capaç d’aplicar amb rigor les competències pròpies, limitant l’abús d’empreses que no haurien de poder ni obrir la porta a ca nostra. Veurem el que dona de si la nova modificació de la legislació sobre la qualitat de la cadena alimentària, que una vegada més, s’estendrà en les bones voluntats de l’exposició de motius, deixant per a la normativa del dia de demà, la feina per treure tanta paparra dels nostres pagesos i ramaders.

La llet es paga des de fa 30 anys al mateix preu i en canvi els costos pel ramader no deixen d’augmentar i no tan sols això, sinó les exigències administratives i jurídiques a la seva producció.

En 20 anys hem perdut un 73% de les explotacions de llet a Catalunya. Això és per no pagar uns cèntims més per litre de llet.

El consum per habitant i any a Espanya és de 74 litres.

Un litre de llet sencera a Mercadona està al voltant dels 0,59 €. M’estan dient que el problema de la supervivència de les granges catalanes és que aquests 74 litres en lloc de costar-nos 43 €, ens en costessin 45? De tota la llet de l’any? Haurem de fer net.

tracking