SEGRE
Antibiòtics (1)

Antibiòtics (1)SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Com el seu nom indica, un antibiòtic és un producte contra la vida. Un mateix producte actua com a medicament o verí en funció de la dosi. Els antibiòtics, utilitzats correctament, permeten la destrucció de microorganismes molt perjudicials pels éssers vius. Fer-ho malament converteix aquests microorganismes en més resistents. Disminueix el marge d’actuació terapèutica del metge en favor del seu pacient. Com més resistent fem el bacteri, menys antibiòtics seran capaços de combatre’l.

Abusar dels antibiòtics comporta l’eliminació de la microbiota, absolutament necessària per a la vida, o, més ben dit, per a la bona vida. Els antibiòtics, com assassins de microorganismes que són, ens poden salvar la vida o fer-nos-la impossible. Per a un ignorant la regla de tres és fàcil: com menys antibiòtics, menys resistències.

Desgraciadament, les coses no són tan senzilles. Els antibiòtics s’han d’utilitzar tan poc com sigui possible, però tant com sigui necessari. Reduir-ne l’ús és imprescindible, però la prohibició de la majoria d’aquests per a ús veterinari és una barbaritat.

Alguns diran que la proposta de prohibir-los era fruit de la ignorància, jo els asseguro que és fruit d’una militància suïcida que no té res d’ignorant. Les resistències antibiòtiques s’evitaran si se’n racionalitza l’ús a les persones i als animals. Espanya recepta i utilitza més del doble d’antibiòtics que altres països europeus.

Què fan els millors? Veurem, entre altres coses, que, abans de receptar, diagnostiquen i discriminen la infecció viral de la bacteriana. Ho fan amb mitjans a disposició dels professionals. Ho fan ràpid i bé.

El pacient col·labora evitant utilitzar un antibiòtic per la malaltia viral contra la qual aquest és inútil i perjudicial. Estalvien diners de tots i salven vides. En canvi, prohibir el nombre d’antibiòtics a disposició dels veterinaris és prohibir-nos el dret bàsic de complir amb la nostra vocació, que no és altra que donar al nostre pacient la possibilitat de curar-se.

Que una malaltia cavalqui desfermada en els animals pot acabar sent que aquesta sigui la malaltia dels humans. La pandèmia real de la nostra societat és l’ús irresponsable d’antibiòtics i també el descontrol de la inacceptable factura que comporta.

tracking