SEGRE
Injustícia a mida

Injustícia a midaSEGRE

Creat:

Actualitzat:

L’escriptor romà Aulus Gel·li descrivia la figura de la deessa de la justícia com una jove verge amb una triple visió. Era portadora d’un collaret amb un tercer ull màgic que permet veure-hi més i més enllà. L’equitat de la balança i el discerniment de l’espasa no fan nosa a ningú que vulgui justícia i sigui innocent.

Qui va tapar els ulls a la deessa de la justícia i li va prendre per sempre el collaret màgic? En Sebastian Brant és l’autor d’El vaixell dels bojos (Das Narrenschiff). Volia, amb 2.079 octosíl·labs i la bogeria de 111 personatges, denunciar simbòlicament i amb molta ironia els vicis humans. Sembla que la il·lustració satírica en aquest llibre en què la deessa portava els ulls tapats va inspirar l’autor de la barrabassada.

El que Brant denunciava va servir per a tot el contrari, convertint en cega a la justícia. Sense visió era més fàcil servir l’interès i el vici dels qui nomenaven els representants d’impartir-la. En Mana Neyestani és un artista iranià.

A la meva biblioteca hi ha un llibre d’aquest autor titulat Una metamorfosi iraniana, que fa companyia al llibre de Robert Crumb sobre Kafka. Ambdós il·lustren en còmic els llibres de l’autor de reconeguda lectura mundial i aportació al pensament filosòfic gràcies que el seu amic Max Brod ignorà les instruccions de destruir els manuscrits del genial autor. Aquests mostren les situacions insòlites, absurdes i angunioses com ho són les de la injustícia actual.

La caricatura d’en Mana mostra un homenet en aparença insignificant aixecant la túnica de l’al·legòrica i monumental figura de la justícia. Mostra la sorpresa d’aquest al descobrir les botes de guerra i batalla que calça sota la túnica. Moltes persones descobreixen cada dia la ceguera de la justícia espanyola i no s’adonen que aquesta és arreu.

En Mana ho sap molt bé, ja que al seu país la injustícia és religiosa. Ho saben molt bé els russos quan veuen com s’il·legalitza Memorial, l’ONG que investiga els crims des de Stalin fins a Putin. Ho saben molt bé els ciutadans de Hong Kong al veure com 200 agents detenen l’editor de Stand News i la cantant Denise Ho.

Tots sabem que totes aquestes detencions es fan al raser d’una llei i un jutge contraris a la llei universal.

tracking