x
Català Castellà
Registra’t | Iniciar sessió Registra’t Iniciar sessió
Menú Buscar
Cercador de l’Hemeroteca
Segre Segre Premium

DES DEL CANYERET
  • ANTONIO PALAU POYO
Advocat

El procés, en fase de judici oral

Actualitzada 22/03/2019 a les 10:10

El judici oral, en sentit estricte, és la fase del procediment penal en què es practiquen les proves proposades per les parts i admeses a tràmit. En aquest acte és on les parts, en igualtat de condicions, han de provar les seues argumentacions d’acusació o defensa i on els Magistrats han de formar la seua convicció per dictar la Sentència que posi fi al procediment. Aquest judici oral ha de celebrar-se davant del Tribunal Suprem, amb publicitat i respectant el principi de contradicció.

La pràctica de les proves es realitza seguint l’ordre de les proposades pel ministeri fiscal i altres acusacions i després les proposades per les defenses. En aquesta fase del procediment penal es produeixen les declaracions dels acusats, dels testimonis proposats per les parts i dels pèrits.

Els acusats no estan obligats a declarar i, si ho fan, no estan obligats a jurar o prometre dir la veritat. Els testimonis i els pèrits que siguin examinats, també en l’ordre que hagin estat proposats, sí que tenen l’obligació de declarar després d’haver jurat o promès dir la veritat, sota pena d’incórrer en un delicte de fals testimoni. Si un testimoni es negués a declarar, incorrerà en multa que podrà ser de 200 a 5.000 euros, i si malgrat això persisteix en la seua negativa es procedirà contra ell com a autor d’un delicte de desobediència greu.

Hi ha testimonis que no tenen l’obligació de declarar, com per exemple els familiars dels acusats (pares, fills, germans, cònjuge, parella de fet...) o aquells que es trobin processats en un altre judici penal per fets connexos amb els del judici del procés.

Els referits familiars estan dispensats de declarar i, si decideixen fer-ho, no estan obligats a jurar o prometre dir la veritat. En tot cas, poden negar-se a respondre aquelles preguntes que no desitgin.

Els testimonis processats en un altre judici tenen el mateix dret a no declarar que els acusats, i a no jurar o prometre dir la veritat si declaren.

Conclosa la pràctica de tota la prova, el President del Tribunal donarà la paraula al Ministeri Fiscal, a les altres acusacions personades i, després, a les defenses, perquè tots ells informin sobre el contingut de la qualificació definitiva valorant els fets, la seua tipificació o no com a delicte, la seua autoria i les responsabilitats civils i penals aplicables, la sol·licitud de no-concurrència d’algun dels delictes imputats, l’existència de possibles circumstàncies eximents i/o atenuants o la seua lliure absolució.

L’últim tràmit del judici oral consisteix a donar l’última paraula a cadascun dels acusats, els quals amb total llibertat podran manifestar el que estimin oportú per a la seua exculpació, responent als principis de poder dir l’“última paraula” en l’acte del judici oral com a expressió del seu respectiu dret a defensar-se i també que ningú no pot ser condemnat sense ser escoltat.

Temes relacionats
El més...
segrecom Twitter

@segrecom

Envia el teu missatge
Descobrir
Segre
© SEGRE Carrer del Riu, nº 6, 25007, Lleida Telèfon: 973.24.80.00 Fax: 973.24.60.31 email: redaccio@segre.com
Segre Segre