SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui serà un dia important. Avui pot ser el dia. Avui, els veïns de Lleida sabrem –o almenys en tindrem indicis bastant concloents, a l’espera dels pactes ineludibles de les pròximes dates– si el nostre alcalde se seguirà dient Fèlix o bé es dirà Miquel, les dues opcions més clares a la vista del desenllaç dels recents comicis generals i de les enquestes publicades, que ja se sap que no són definitives, perquè els darrers temps hem tingut moltes ocasions d’inferir que la demoscòpia no és cap ciència exacta, però sí que marquen unes tendències que s’acostumen a concretar. Recordem els auguris d’aquest mateix periòdic diumenge passat: el socialista Larrosa i el republicà Pueyo competint frec a frec pel primer lloc, amb un 15,1 i un 14,5% dels sufragis, separats per un marge de poques dècimes fàcil de revertir, només uns centenars d’electors, i a una distància considerable el postconvergent Postius (8,7%) i la ciudadana Ribes (6,1%), en tots dos casos amb tan sols la meitat de la intenció de vot dels dos candidats que lideren el pronòstic. A la cua, la resta de llistes en litigi, sense gaires perspectives reals d’aconseguir un escó al palau de la Paeria.

Per tant, agradi més o menys la disjuntiva, un joc de dos, amb les connotacions inherents a les dues candidatures i les conseqüències derivades de la seva victòria probablement ajustada, pot ser que per una sola papereta. Una situació que fa aconsellable concentrar esforços a través del vot útil, deixant de banda escarafalls puristes o esteticistes i experiments amb bona intenció però destinats al fracàs com primàries o secundàries: la reedició de l’actual bloc del 155 i l’acceptació còmplice per activa o passiva de la repressió policial i judicial per mitjà d’un acord del PSC amb un Cs (i eventualment PP), que ara no es conformarà amb donar suport extern i exigirà integrar-se a l’equip de govern –la senyora Ángeles Ribes tinent d’alcalde!–, amb el risc inevitable de pèrdua d’identitat cultural i lingüística de la ciutat, o bé una alternativa de canvi catalanista i progressista encapçalada per ERC.

L’altre interrogant de la jornada, d’una importància crucial, és saber si la Diputació continuarà en mans del partit de Joan Reñé, perquè cal tenir present a l’hora d’acudir a les urnes que el partit de Puigdemont és també el partit de Reñé. Entrada la nit sortirem de dubtes.

tracking