SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Entre l’apaivagament d’una pandèmia que per sort ja no és el que era i l’eclosió magmàtica de la Palma, als platós televisius, estudis radiofònics i tribunes de diari, els epidemiòlegs han sigut substituïts per vulcanòlegs.

Sorprèn que n’hi hagi tants, d’experts en cràters i colades, igual que ara fa vint mesos ens causava admiració el gran nombre d’especialistes en malalties víriques, alguns dels quals s’han fet famosos i treuen llibres per Sant Jordi i es fiquen en política. Costarà però els oblidarem, senyal que la Covid-19 haurà acabat sent erradicada o almenys reduïda a la mínima expressió perquè hi puguem conviure.

Pel que fa als estudiosos dels volcans, no sé si també n’arribarem a retenir els noms.

Suposo que dependrà del que tardi el Cumbre Vieja a deixar d’escopir fluid ardent i de si es produeixen episodis similars en punts més pròxims. .

En sentia un a TV3, tranquil·litzant els espectadors respecte de la possibilitat, segons ell remotíssima, que Croscat, Santa Margarida, Montsacopa i la resta d’antigues muntanyes de foc de la Garrotxa recuperin l’activitat ígnia (però recordaran que també científics de prestigi ens havien assegurat que el coronavirus no era més greu que la grip comuna).

Els dies següents es registraven terratrèmols al Ripollès i l’Alt Urgell. En fi, gat escaldat amb lava tèbia en té prou i no assossega gens saber que al planeta hi ha uns 1.300 volcans, que cada any s’hi comptabilitzen 70 o 80 erupcions i que Catalunya jeu sobre una placa tectònica, l’Euroasiàtica, en fricció permanent amb plaques més inquietes.

No em voldria posar apocalíptic, però tot just passant una pesta moderna que crèiem improbable, resulta difícil descartar calamitats més o menys imminents com desastres naturals de diversa índole o crisis energètiques o desgavells climàtics o conflictes bèl·lics o inflacions monetàries o victòries electorals de la ultradreta o derrotes freqüents del Barça i altres amenaces que ens pugui deparar un futur fosc com cendra volcànica.

Fins i tot darrerament es torna a parlar molt d’extraterrestres. Diu que han augmentat tant els albiraments d’ovnis.

No sé si, després de la plaga, ens tocarà patir per la placa i per la plata..

(una plata voladora, més grossa i que fa més por que un platet). De manera que els mediàtics epidemiòlegs i vulcanòlegs o sismòlegs potser aviat cediran el lloc als ufòlegs.

tracking