SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Bo i cavil·lant sobre la mort i la vida, en vigílies de Tots Sants, encara que el temps no ho propiciï, enguany duent flors als difunts en màniga curta, m’adono que molts italians han saltat de la dolce vita a la vida amarga, i ara no parlo de política, pel nou govern ultradretà del país, sinó d’un tema força més frívol, per bé que no pas intranscendent. Exacte, la vida amarga com el títol d’un dels millors llibres de Josep Pla, publicat el 1967, recull de proses inspirades en els anys d’estudiant en tristes pensions barcelonines, volum sisè de l’Obra Completa, però en un sentit divers: amargor a glops, podríem dir, tot i que suavitzada. Quan aquest estiu passat, tan tòrrid i sec, els nostres mitjans de comunicació es feien ressò de la falta de glaçons a l’hostaleria, de la dificultat d’adquirir-ne als comerços i del cost excessiu de fabricar-los, per l’augment del preu de l’electricitat, al final quasi també per les restriccions del consum d’aigua, fins al punt que molts establiments públics van haver de racionar-los, jo mentrestant em sorprenia al nord d’Itàlia veient aquella mena de calzes de vidre a vessar d’Aperol spritz tan plens de petits cubs de gel, com a mínim una dotzena en cadascun.

L’aperitiu de moda, sens dubte, a la península transalpina, on em fixava que la majoria dels clients de terrasses de bars n’estaven prenent, després tindria ocasió de comprovar que també bastant a França, i començant a imposar-se aquí. El cert és que, havent-lo tastat, m’hi vaig aficionar de seguida i en demanava no només abans de l’àpat, sinó sovint per acompanyar els plats en comptes de cervesa, barolo o chianti. L’Aperol és una beguda alcohòlica de la família dels amaros –en català, amargs– produïda a Pàdua des del 1919 per l’empresa Barbieri, a hores d’ara propietat del grup milanès Campari, el cèlebre bitter del qual en recorda gust i color, si bé un i altre atenuats, la meitat aproximada de graduació –cap a l’11%– i un roig menys intens.

Aromàtic i afruitat, conté taronja, ruibarbre, quina i genciana. Per elaborar l’Aperol spritz, millor servit en grans copes de vi i molts glaçons a dins, s’hi afegeix una part de prosecco o d’algun altre escumós i una més d’aigua amb gas o soda o sifó. He vist que al Plusfresc el venen a 12,20 euros l’ampolla i al Lidl en un estoig de cartró amb la resta d’ingredients del còctel ja a punt.

tracking