SEGRE

DIS_SUPLEMENTS

L'Any Oró, l'any de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jaume Rutllant i Casas

Regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de la Paeria de Lleida


El 2023 es parlarà molt de Lleida, se’n parlarà per moltes coses, però sobretot gràcies a dues persones que han excel·lit al llarg de les seves vides, tant per la seva trajectòria professional com també en el seu vessant més humà. Joan Oró i Florensa, al costat de Josep Vallverdú i Aixalà, formen part d’un grup molt selecte de lleidatans i lleidatanes que constitueixen la primera línia intel·lectual, científica o artística del nostre país. Gràcies a la seva vàlua i el seu compromís han dut amb orgull el nom de la nostra ciutat i de les terres de Lleida arreu.

Aquest 2023 celebrarem el centenari del naixement d’ambdós i la Generalitat de Catalunya els ha declarat oficialment Any Oró i Any Vallverdú. Avui, però, parlarem específicament de Joan Oró i del compromís de la Paeria de Lleida en el seu reconeixement. Joan Oró, després de viure molts anys als Estats Units, on va desenvolupar la seva carrera científica, va tornar a Catalunya i va constituir la fundació que du el seu nom. Aquesta fundació és la dipositària del seu llegat i la Paeria ha estat treballant amb ella per col·laborar en la conservació i difusió d’aquest fons. Ja l’any 2014 es va fer una exposició commemorativa a l’Auditori Municipal Enric Granados.

És cert que queda un camí llarg per recórrer en la catalogació, estudi i posada en valor del llegat, però en els darrers anys s’ha avançat força buscant també la col·laboració de la Universitat. Des del Museu de l’Aigua, i en particular gràcies a la bona feina d’en Marc Sans, hem treballat per establir un vincle permanent amb la Fundació i el llegat. El primer fruit d’aquesta feina és la recreació del despatx de Joan Oró a Houston, amb objectes i documents personals, acompanyats d’un audiovisual que repassa la seva vida, els seus assoliments i on ell mateix expressa com voldria ser recordat. Aprofito aquestes línies per fer un agraïment molt sincer a en Francesc Oró per la seva dedicació i perseverança en el sosteniment del record i en l’esforç per garantir la divulgació de la recerca brillant del professor.

Us convidem a fer aquesta visita al Museu de l’Aigua per aprofundir en la personalitat del nostre estimat científic. En paral·lel, el Museu de l’Aigua també col·labora en el procés d’inventariat de l’extens fons per facilitar els futurs treballs d’estudi. En aquest moment, el llegat es distribueix entre el Museu i, sobretot, a la mateixa seu de la Fundació Oró. Cal recordar que fins a l’any 2020 el fons estava dipositat en un magatzem de Gardeny que ja no reunia les condicions adequades per a la seva conservació.

Durant l’any 2023 es farà un nombre important d’activitats arreu del país per celebrar l’Any Oró. A Lleida es durà a terme l’acte inaugural, que organitza la Generalitat de Catalunya, el proper 3 de març i, des de la Paeria en col·laboració amb la Fundació, estem preparant un acte molt singular que es desenvoluparà al Parc Agrobiotech de Gardeny. Estem creant la ruta Joan Oró i Lleida, que inclourà la senyalització de punts d’interès, un fulletó informatiu i els enllaços a un lloc web amb àudios del mateix Oró. Preveiem també diverses activitats de difusió per a tots els públics. Entre aquestes activitats hi haurà sessions d’astronomia, concerts, visites especialitzades, xerrades o projeccions i es desplegaran durant tot l’any. Un dels elements centrals de l’Any Oró serà l’exposició que ha produït la Fundació, que recorrerà diverses ciutats del país i que podrem veure el proper mes de setembre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

A la vegada vincularem activitats habituals del calendari cultural de Lleida amb la figura de Joan Oró. Així, la segona edició de l’Intangible, el festival d’art i tecnologia, preveu accions que estic convençut que ens sorprendran. També l’edició 2023 de Ciència al Carrer, la fira de divulgació científica, on l’alumnat dels centres educatius presentarà els treballs duts a terme durant el curs a partir dels àmbits de recerca de Joan Oró. Vinculat també a les escoles, el mes de novembre serà el moment per viure unes sessions escolars al teatre dedicades a la divulgació de la ciència i sobretot orientades a despertar vocacions científiques entre els joves, una de les més grans inquietuds del professor Oró. Us convidem a tots i totes a participar i gaudir d’aquest Any Oró, que al costat de l’Any Vallverdú ens permetrà fer un reconeixement col·lectiu a les seves vides, a reforçar la difusió de la seva obra i a projectar cap a les generacions futures els seus valors.

tracking