SEGRE

DIS_SUPLEMENT

Lleida i la recuperació del poeta Màrius Torres

Màrius Torres

Lleida i la recuperació del poeta Màrius Torres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Margarida Prats Ripoll

Professora Honorífica de la UB, membre de la Càtedra Màrius Torres i estudiosa de Màrius Torres


La donació del llegat de Màrius Torres que conservava la família a la ciutat de Lleida l'any 2001 ha estat una de les fites més significatives en el llarg procés de recuperació del poeta.

Passat

Núria Torres, quan torna de l’exili (1952), rep tots els documents del seu germà, conservats al sanatori per Maria Planas, i va ampliant aquest fons del llegat amb edicions, estudis i correspondència, que custodia fins la seva mort, l’any 2000. Llavors, el llegat passa a mans de Víctor Torres, que decideix dividir-lo amb la intenció d’acostar la figura del seu germà a dos sectors diferents: els estudiosos de l’obra i el públic en general. Per això dona els manuscrits, la correspondència, l’escriptori, els llibres que tenia al sanatori i dos retrats a la Universitat de Lleida, que conserva en una sala de la biblioteca de Lletres, i els documents personals, els llibres de la família, les fotografies i dos retrats més a la Biblioteca Pública, que crea l’Espai Màrius Torres per acollir-lo.

Present

La disposició en web, prèvia digitalització, de la correspondència pel Servei de Biblioteca i Documentació de la UdL i de gran part de l’obra creativa per la Càtedra Màrius Torres ha posat a l’abast dels estudiosos la major part de documentació de la UdL. A més, la CMT té un web i una ruta per Lleida dedicades a Torres.

L’Espai Màrius Torres accepta visites, prèviament concertades, però necessita un programa per impulsar l’acostament del poeta a la ciutadania. Ningú no dubta, avui, de l’excel·lència de l’obra de Torres, que és considerat dins la plèiade dels grans poetes catalans del segle XX, com una de les veus líriques més serena, harmoniosa i colpidora de la nostra llengua. Per això caldria captar-ne lectors de diferents edats i estaments socials, com volia el seu germà.

Cal l’aposta de les institucions lleidatanes per una col·laboració econòmica permanent al llegat: per considerar la creació d’un Espai Màrius Torres més gran, més accessible, potser una planta del Casino, potser la casa familiar, i per destinar personal format que prepari materials de divulgació, pugui guiar la ruta del poeta i a fer de de suport administratiu a la CMT. Una aposta necessària per contribuir a difondre un dels bens materials i immaterials més importants de la ciutat de Lleida però també de la cultura catalana: el llegat de Màrius Torres. 

tracking