SEGRE
Editorial

Editorial

Creat:

Actualitzat:

El fill gran de l’expresident Pujol ha passat la seua primera nit a la presó de Soto del Real, que ja allotja hostes tan il·lustres com l’expresident madrileny Ignacio González, l’expresident de la patronal CEOE Gerardo Díaz Ferrán o l’expresident de Banesto Mario Conde. També es va allotjar en aquesta presó, durant dinou mesos, l’extresorer del PP Luis Bárcenas i, durant menys temps, entre l’octubre i el novembre del 2009, l’home de confiança de Pujol, Lluís Prenafeta, i l’exconseller Macià Alavedra, implicats en el cas Pretòria.

És tot un reflex del nivell que ha assolit la corrupció a Espanya, que està escatxigant tota la classe política amb un mapa de casos absolutament vergonyós que va de Madrid a València, amb els casos Gürtel i Púnica encara pendents; de les Balears a Múrcia, on s’han vist involucrats sengles presidents; dels ERO d’Andalusia, amb dos presidents autonòmics implicats, al 3 per cent de Catalunya, encara en fase d’instrucció, però amb ramificacions que afecten el que va ser el partit hegemònic i on tots els fills del president històric estan imputats i el primogènit, a la presó.

Entre la suposada elit econòmica, la llista de corruptes encara és més patètica i arranca amb un exvicepresident del Govern, continua amb el qui va presidir la patronal i inclou exdirigents de caixes i bancs, i ni tan sols se’n salva la família reial, que ha vist com un gendre de l’anterior rei ha estat condemnat per l’Audiència de Palma i només ha pogut eludir la presó amb una interpretació generosa del dret, a l’espera que es tramiti el seu recurs. Hem arribat a uns nivells de corrupció absolutament vergonyosos i l’únic sorprenent és la paciència dels ciutadans, que han patit els estralls de la crisi mentre polítics sense escrúpols s’enriquien i els dirigents s’emparaven en la verborrea de sempre de tolerància zero davant de la corrupció i mesures per eradicar-la que s’estan mostrant absolutament ineficaces.

Evidentment, no tots són iguals i té més responsabilitat qui té més poder i acumula més dirigents imputats, però no es pot romandre impassible mentre transcendeixen filtracions sobre avisos als presumptes implicats o missatges entre un ministre i un dels corruptes, o es canvien fiscals a conveniència a mitja investigació d’un cas. O actuen ràpidament i amb contundència contra la corrupció, o acabarà amb el sistema.

tracking