SEGRE
Editorial

Editorial

Creat:

Actualitzat:

Catalunya va viure, la primera dècada d’aquest segle, una gran onada immigratòria que es va veure interrompuda per l’esclat de la crisi. Institucions i la gran majoria de partits han coincidit a assegurar al llarg dels últims anys que la integració d’aquests nous conciutadans ha sigut un èxit. Hi ha aspectes que corroboren aquesta impressió, com per exemple que gairebé no hi ha hagut incidents de caràcter xenòfob o que els serveis socials han estat capaços, en línies generals, de donar resposta a situacions generades per aquest gran volum d’immigrants. No obstant, una anàlisi més detallada permet constatar que hi ha alguns aspectes que grinyolen.

Un dels més preocupants és el desigual repartiment de la demanda entre els centres educatius, malgrat que globalment sobren places. Lleida n’és un exemple palmari i, com és ja habitual, hi ha col·legis amb un excés de preinscrits per al pròxim curs que es troben a poca distància d’altres on sobren places. Ensenyament sempre addueix que tot plegat obeeix a la lliure elecció de centre a la qual tenen dret totes les famílies, però a ningú se li escapa que un dels motius fonamentals és que moltes famílies autòctones eviten escolaritzar els seus fills en centres on hi ha un alt nombre d’alumnes les famílies dels quals són de procedència estrangera. Fins i tot el síndic de greuges ha alertat en els últims anys de l’existència d’“escoles gueto” a Lleida.

És un problema real que el conjunt de les institucions i entitats haurien de solucionar, perquè l’escola hauria de ser el principal vehicle per a la integració real dels fills dels nouvinguts i, per desgràcia, ja s’han perdut massa anys perquè sigui així.

Un diàleg de sords

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar dissabte davant de l’assemblea de l’ANC que ben aviat formularà una proposta a l’Estat per a un referèndum pactat. Poc després, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va deixar clar que no acceptarà cap oferta en aquest sentit. Així les coses, és evident que Madrid aposta definitivament pel xoc de trens.

tracking