SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La regulació de les plantes de purins amenaça de convertir-se en tot un culebron amb canvis de criteris governamentals que han portat de l’incentivament a les restriccions amb l’episodi insòlit que el Tribunal Suprem amenacés el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, de multar-lo personalment si no restablia les primes a les plantes de purins.

El litigi es remunta als governs d’Aznar quan es va incentivar la construcció d’aquestes plantes com una manera d’eliminar els residus del porcí i produir electricitat, que en els seus inicis era generosament primada, fins al punt que van començar a proliferar els projectes i només a Lleida hi va arribar a haver deu iniciatives diferents per construir plantes aprofitant tant l’abundància de purins i la necessitat de reciclar-los evitant la contaminació d’aqüífers com l’alta rendibilitat promesa partint de les primes.

Però el 2014 el ministre Soria va decidir substituir les primes a les plantes per criteris de rendibilitat, a la pràctica tota una tisorada que a més era retroactiva, de manera que les plantes estaven obligades a tornar les primes cobrades l’any anterior i que contemplava tan poca rendibilitat que va abocar al tancament les 28 plantes existents a Espanya, de les quals quatre estaven a Lleida.

Els pagesos tornaven a tenir el problema de com eliminar els purins i els que havien invertit en les plantes es trobaven amb les instal·lacions tancades. Van recórrer als tribunals i justament fa un any, el 20 de juny del 2016, el Suprem dictava sentència contra la tisorada de Soria i donava un termini al Govern de quatre mesos perquè aprovés una nova regulació de les primes que garantís la seua viabilitat econòmica.

Els quatre mesos van passar sense que el Govern complís l’ordre judicial i després de l’amenaça de multa, dissabte passat es restablien les primes a aquestes plantes, però les limita a les plantes de fins a quinze anys d’antiguitat, cosa que condemna al tancament dos de les quatre existents a Lleida.

Però que ningú consideri tancat el culebron, perquè les empreses propietàries de les plantes afectades consideren que aquesta nova regulació vulnera una norma superior, la llei que regula les energies alternatives i la cogeneració, que estipula en 25 anys el període de retribució per a aquestes plantes. La qüestió torna a estar als tribunals i cal preguntar-se com poden fer-se les coses tan malament.

tracking