SEGRE

Creat:

Actualitzat:

En vigílies que el president de la Generalitat exposi avui els detalls organitzatius i la base legal del referèndum de l’1 d’octubre, i enmig de filtracions de tots els colors sobre els projectes que s’estudien, les declaracions del conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, han trencat el panorama unitari amb què s’envoltava el procés expressant uns dubtes que li han costat el càrrec amb un cessament fulminant.

El president Puigdemont el va destituir hores després que ho exigís la CUP, “sense excuses i sense dilacions”; que el vicepresident Junqueras el corregís des d’una emissora, i que el conseller reiterés la seua lleialtat amb el president i el seu compromís amb el referèndum, mentre la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, defensava el conseller i assegurava que “arribarem al referèndum amb Baiget al Govern”.

Ja no serà així, i els dubtes expressats per Baiget es poden afegir ara a d’altres sobre la coordinació del president amb el seu partit, però ha quedat clar que Puigdemont no vol postures ambigües ni titubejos de cara al referèndum i no ha dubtat a prescindir d’un conseller que va arribar al Govern amb un perfil més tècnic que polític, però amb l’aval de ser un home de confiança d’Artur Mas.

La crisi s’ha resolt momentàniament amb el nomenament de Santi Vila com a nou conseller d’Empresa, que compaginarà aquest departament amb el de Cultura fins que es nomeni un nou titular per a aquesta conselleria. I és curiós que ahir mateix Vila també admetés dubtes i “discrepàncies ideològiques” en el si del Govern, reconeixent que en aquesta legislatura “ha prevalgut la política d’extrema esquerra de la CUP, que ens ha contagiat als partits convencionals”.

En qualsevol cas, el que no fa el relleu és dissipar els dubtes verbalitzats pel conseller sortint i compartits per bona part del catalanisme moderat, en el sentit que “probablement no podrem fer el referèndum i haurem de fer una cosa diferent, que pot assemblar-se al 9-N”, a banda d’admetre una cosa tan evident com que “una part del Govern no està en el nucli dur de les decisions i no se’ns consulta l’estratègia”, o que “aguantaria anar a la presó, però no que vagin contra el patrimoni”.

Caldrà confiar que les aclareixi avui Puigdemont al costat de les que es puguin plantejar sobre la base legal, les garanties o la salvaguarda dels funcionaris.

tracking