SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Després de dos anys d’ajornament del projecte de la línia de molt alta tensió del Pallars, més coneguda com a autopista elèctrica, per l’oposició popular i institucional, Red Eléctrica torna a moure les peces per ressuscitar el projecte.

En aquesta ocasió, no estem parlant de declaracions, ni anuncis, ni intencions, sinó d’una resolució del ministeri de Medi Ambient publicada al Butlletí Oficial de l’Estat de dimarts a favor de la declaració favorable d’impacte ambiental de la subestació d’Isona i el traçat de la línia de molt alta tensió a través de 18 pobles d’Aragó, des de Penyalba, origen de la línia, fins a Pont de Montanyana, i de cinc més de Lleida: Tremp, Castell de Mur, Gavet, Llimiana i Isona.

A Osca es recuperen els trams de l’antiga autopista elèctrica que havia de connectar les subestacions d’Aragó i Cazaril, a França, que va ser paralitzada el 1999 per l’oposició popular i diverses sentències judicials a França que van obligar a modificar el traçat, amb l’argument d’aprofitar les torres instal·lades, i sembla evident que si s’aprova la subestació a Isona és per completar les connexions amb França, com ha admès implícitament la mateixa empresa promotora, Red Eléctrica.

El que resulta sorprenent és que a hores d’ara es mantinguin pràctiques d’altres temps i que un projecte que ja va ser paralitzat per l’oposició popular es reactivi sense el més mínim debat, sense que els ajuntaments afectats siguin informats, amb una resolució aprovada en ple període estiuenc, i sense que ni tan sols la Generalitat estigui al corrent d’un projecte que afecta part del seu territori i al qual es va oposar en el seu moment.

I continua sorprenent que, dos dies després, la Generalitat continuï sense pronunciar-se sobre la qüestió, malgrat l’oposició expressada per tots els alcaldes afectats i quan estem parlant d’un projecte àmpliament rebutjat pel seu impacte ambiental i les repercussions encara no avaluades en la salut de persones i animals per on transcorrin les línies de 400 kV.

Ja no estem en temps de l’ordeno y mando i no es pot aprovar una línia així contra la voluntat dels habitants afectats. Si la xarxa elèctrica ha d’interconnectar-se, que sigui sense costos ambientals i amb un traçat negociat per totes les parts.

tracking