SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Direcció General de Trànsit i el ministeri de l’Interior ja han iniciat els treballs per a la reforma de la llei de Seguretat Viària, de la qual ara es compleixen deu anys de l’entrada en vigor i onze si ens referim a la implantació del carnet per punts.

Totes les parts implicades coincideixen en els efectes beneficiosos que ha comportat, principalment en la reducció de la sinistralitat a les carreteres, però també que és necessari procedir a actualitzar-la per fer front a les noves problemàtiques que s’han detectat en aquesta dècada.

Per exemple, el carnet per punts, un dels grans assoliments, perquè el permís de conduir va deixar de ser un dret il·limitat i va passar a ser un crèdit que atorga la societat i que es pot perdre com a conseqüència de reiterades infraccions, ara s’està mostrant ineficaç contra l’alcohol i les drogues.

Abans, davant un positiu per alcoholèmia, hi havia multa i pèrdua del carnet, i ara es manté la multa, però els punts són recuperables a través dels cursos de recuperació, de manera que el conductor temerari o ebri segueix al volant.

Aquesta disfunció vol corregir-la ara la DGT i una de les línies d’actuació per renovar la llei de Seguretat Viària és que els conductors ebris reincidents no puguin recuperar punts del carnet.

Un altre dels aspectes que tampoc no estan regulats són els col·lectius de vianants, ciclistes i motoristes, tres de les baules més febles de la cadena i que estan acumulant moltes víctimes, sobretot els dos últims. El mateix procés de renovació del carnet ha rebut crítiques en amplis sectors, perquè no es contempla tenir accés a l’historial mèdic del conductor per saber si té problemes de salut, d’abús d’alcohol i drogues i si pren medicació.

La llei de Seguretat Viària també ha quedat obsoleta a l’hora de fer front als nous reptes tecnològics, com la utilització del mòbil al volant, origen de nombrosos accidents, i que davant de la proliferació del seu ús requereix un increment de les sancions.

Aquests i altres aspectes, com insistir en l’educació viària, requereixen amb urgència resultats per part de l’Administració per acabar amb les morts a la carretera, que, malgrat que han experimentat un gran descens en l’última dècada –a Lleida, de 89 a 30–, continuen sent massa.

tracking