SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb la informàtica han arribat avenços espectaculars per al funcionament de les empreses i les administracions, que ja fan impensable efectuar qualsevol treball sense utilitzar l’ordinador, però també han sorgit nous problemes de seguretat, l’aparició d’una nova delinqüència i els casos de pirateria informàtica que primer es van acarnissar amb les empreses i ara també han marcat com a objectiu els ajuntaments.

Només a Lleida s’han denunciat dos atacs cibernètics a dos ajuntaments: al de Rialp a mitjans d’abril i al juliol a Lles de Cerdanya. Els hackers introduïen un virus a través d’un correu informàtic que encriptava tota la documentació municipal, que es convertia en inutilitzable, i exigien als ajuntaments el pagament d’un rescat per a suposadament desencriptar l’esmentada informació.

Si l’ajuntament tenia còpies de seguretat més o menys actualitzades, el problema era menor, encara que no es pogués accedir als arxius, però si no es disposa de còpies de seguretat o no s’ha pres la precaució de fer-les cada dia, el pirateig informàtic pot provocar un autèntic caos municipal i, al final, com ha succeït a Lles, han hagut de pagar el xantatge que els exigien els pirates informàtics, malgrat que no existeix la garantia absoluta que puguin recuperar-se tots els arxius.

Per això, els Mossos aconsellen no cedir al xantatge ni pagar el rescat, perquè ningú els assegura que ho recuperaran tot, i encara que no existeix la seguretat absoluta, la recomanació tant a empreses com a ajuntaments és no obrir correus sospitosos que puguin estar infestats de virus i actualitzar diàriament les còpies de seguretat.

I la millor demostració que ningú s’escapa d’aquest perill informàtic és que fins i tot el sistema informàtic LexNet, que canalitza les comunicacions electròniques del ministeri de Justícia amb jutjats, advocats, procuradors i altres col·lectius, va fallar la setmana passada i va permetre durant diverses hores que qualsevol usuari pogués accedir a milers de casos oberts, amb dades altament sensibles i secretes.

Aquest greu error de seguretat podria haver vulnerat la llei de Protecció de Dades, però Justícia, d’entrada, haurà d’aclarir si la caiguda del sistema va ser conseqüència d’un error, d’un problema tècnic o de l’actuació de pirates informàtics.

tracking