SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Lleida és l’única regió d’Emergències de Catalunya que compta amb més bombers voluntaris que funcionaris, concretament el doble d’efectius (592-268) i el triple de parcs (23-8), que dóna una cobertura al territori, sobretot a la muntanya, totalment insuficient amb els efectius professionals actuals.

Només per aquesta raó, tots els esforços que hagi fet o faci la Generalitat per mantenir-los és vital per a la seguretat i l’atenció als ciutadans i costa d’entendre que un problema que s’arrossega des de fa temps (fa dos anys i mig ja van presentar la seua renúncia un total de 43 caps de parc voluntaris reclamant millors cobertures sanitàries i inversions en les instal·lacions), torni a enquistar-se en ple estiu, amb l’alerta d’incendis forestals a nivells màxims i amb el Pirineu ple de turistes.

Aquest dimarts, els bombers voluntaris del Pont de Suert van tancar el parc de l’Alta Ribagorça al comunicar-los el departament d’Interior que tant les guàrdies de dia com les de nit de l’operatiu les portarien a terme funcionaris i que, per tant, l’acord al qual havien arribat in extremis a primers de juliol de convertir el parc en mixt per a les guàrdies quedava en paper mullat.

L’abnegació i el treball que han dut a terme durant tants anys aquestes persones que, amb retribucions molt inferiors a les dels bombers de la Generalitat, fan unes tasques de rescat, salvament o extinció d’incendis amb la mateixa professionalitat que els funcionaris mereix un millor tracte. A més, a la majoria dels parcs les condicions laborals i d’infraestructures i materials són més precàries que als parcs professionals.

Resulta també contradictori que des de l’administració es facin crides a les gestions o explotacions mixtes en aquest sector, i en molts altres, i quan es pot portar a la pràctica en àmbits de solvència contrastada com els bombers voluntaris, no es trobin les vies per fer-ho possible.

Interior va reaccionar aquest dimarts mateix i va tornar a obrir el parc al cap de poques hores amb els bombers professionals i és evident que fa bé perquè la primera obligació de tota administració és salvaguardar la seguretat i els serveis bàsics als ciutadans, però seria desitjable també que es trobi la fórmula per no relegar aquests centenars de voluntaris que durant dècades han funcionat bé i tant han aportat a les comarques de Lleida.

tracking