SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Junta Local de Seguretat de Barcelona, reunida aquest dimecres, va acordar mantenir el nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista però augmentar les dotacions policials, especialment als punts de més alta concurrència de la ciutat, és a dir, atraccions turístiques, estacions i grans esdeveniments festius o esportius, així com l’aeroport del Prat. En xifres, això significa l’augment del 10% de les dotacions dels Mossos d’Esquadra en matèria de seguretat ciutadana i un 20% les d’ordre públic.

Al desplegament dels Mossos, que es farà extensiu a ciutats i enclavaments turístics de tot Catalunya, també cal sumar-hi un increment de dotacions de la Guàrdia Urbana i cursos de formació per a policies locals en la lluita global contra el terrorisme. A aquestes mesures excepcionals, més que obligades després dels atemptats de la capital catalana i Cambrils de dijous passat, caldrà afegir un full de ruta molt més ampli de prevenció i control dels fanatismes que puguin desembocar en la barbàrie de fa una setmana.

Cossos policials i experts consideren que mesquites, locutoris, internet, xarxes socials i presons són els principals llocs on es capten i es desenvolupen els processos de radicalització jihadista. En el cas del Centre Penitenciari Ponent, ja s’aplica un protocol de detecció, de la mateixa forma que a les mesquites, en les quals el mateix portaveu de l’associació cultural Atlas de Lleida, Omar Charah, reclama la necessitat de treure poder als imams com a representants de la comunitat musulmana i que els mateixos fidels “denunciïn el radicalisme dels seus missatges i no estiguin callats” quan es produeixin.

Charah va assenyalar que actualment els imams no “els elegeix ningú” i “no se sap de què viuen”, i va reclamar a les administracions que examinin més i més detalladament aquests líders religiosos. I com a punt fonamental de la prevenció, les escoles, amb unes regles de detecció precoç i de conductes de risc que Ensenyament i Interior ja tenen activades des del curs passat.

La seguretat total no existeix, però, per preservar el bé comú de tots, inclosos evidentment la majoria de musulmans que no tenen res a veure amb el terrorisme, i els nostres valors de convivència, democràcia i llibertat, sense distinció de races o religions, cal prendre mesures urgents en tots els àmbits de la nostra societat.

tracking