SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui a les deu del matí s’acaba el requeriment del Govern espanyol perquè el president Puigdemont rectifiqui sobre la declaració d’independència suspesa abans que s’activi l’article 155 de la Constitució. L’última oferta és que no s’activaria el mecanisme si el president Puigdemont convoca eleccions anticipades, però com que no consta cap canvi oficial el previsible és que avui Rajoy posi en marxa el 155 encara que a hores d’ara no se sap si es limitarà a convocar des de Madrid les eleccions, assumir alguna gestió de la Generalitat o en cas extrem, poc probable de moment, suspendre l’autonomia.

Sí que està anunciat que, en cas d’aplicar el 155, el president Puigdemont convocaria el Parlament per ratificar la declaració d’independència i queda en l’aire la possibilitat que a continuació convoqués eleccions constituents. És a dir, que en qualsevol de les dos hipòtesis anem a pitjor i afrontem una ruptura de l’statu quo, precari però encara vigent, perquè en el primer cas es vulnera l’autonomia catalana i en el segon es trenca la unitat espanyola.

Qualsevol dels dos passos trenca les ja debilitades possibilitats de diàleg perquè representa la imposició de les tesis de qui les decideix buscant la derrota dels qui defensen la postura antagònica i té conseqüències imprevisibles que a la majoria dels ciutadans se’ns escapen, encara que ho podem imaginar. I arribats a aquest punt, i respectant tots els sentiments, cal preguntar-se sobre els costos i les repercussions que poden tenir les decisions que uns i d’altres prenguin: algunes en l’aspecte econòmic les comencem a veure i patir, ja hem hagut de lamentar repressió i detencions, però desgraciadament poden arribar pitjors notícies i més bretxa social. I als qui confien en Europa i la seua possible mediació només cal recordar-los la seua actuació històrica i les últimes declaracions dels seus dirigents.

Hi continua havent, perquè sempre n’hi ha, temps per al diàleg, per negociar sortides, perquè no hi hagi humiliacions, ni derrotes que només engendraran més ressentiment, però com que sembla impossible que els nostres governants tinguin aquesta altitud de mires, seria bo que s’obrís el procés perquè siguin els ciutadans els qui opinin. No ha estat possible un referèndum pactat, però sí que poden convocar-se unes eleccions lliures i transparents. Amb el nom que vulguin.

tracking