SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El bé a preservar és l’autogovern de Catalunya i evitar que Madrid apliqui amb tota la duresa anunciada l’article 155, que representaria un fracàs històric i una humiliació per a una bona part dels catalans. Però les diferències sorgeixen amb l’estratègia que s’ha de seguir i, mentre uns proposen proclamar la República i defensar-la amb la desobediència civil i la mobilització ciutadana, d’altres estudien la possibilitat que Puigdemont s’avanci a l’aplicació del 155 convocant eleccions catalanes i utilitzant una prerrogativa que només té el president de la Generalitat i que no ha estat derogada.

El dilema es va debatre al consell executiu d’ahir i hi ha diferències entre els independentistes, amb la CUP i part d’ERC alineada amb la postura més radical, mentre que sectors del PDeCAT i fins i tot alguns consellers d’ERC estudien la possibilitat d’eleccions per frenar la intervenció de l’autonomia. I la qüestió és quina via pot ser la més efectiva, perquè tampoc està clar que Madrid pugui aplicar com ha anunciat el 155, si la majoria dels funcionaris afectats es neguen a obeir ordres, i perquè també han sorgit diferències entre el PP i el PSOE sobre si la convocatòria d’eleccions per part de Puigdemont suspendria l’aplicació del ja toquejat article.

Entre els populars, ja han sorgit alguns ministres que exigeixen, a més de la convocatòria d’eleccions, una rectificació per part de Puigdemont, mentre que els socialistes, per boca de la portaveu, Margarita Robles, consideren que si es convoquen eleccions no seria necessari recórrer al 155, en la línia de part del PSC, que s’oposa a l’aplicació de l’article. Hi ha discrepàncies en els dos bàndols i, encara que ningú té la certesa que amb una via o una altra s’impedeixi la intervenció de l’autonomia, sí que sembla més raonable convocar eleccions perquè es pronunciï lliurement el poble català, abans que obrir un escenari de confrontació al carrer que perjudicaria tothom i en el qual no són descartables brots de violència.

A més, unes eleccions convocades i regulades per la mateixa Generalitat serien la millor expressió de la voluntat popular, una forma de referèndum irreprotxable des de qualsevol punt de vista i amb uns resultats que podrien esgrimir-se davant d’Europa, segons quins fossin, com el millor argument per reclamar la independència o exigir un nou marc de relacions. Sense intervencions ni humiliacions.

tracking