SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Les xarxes socials s’han convertit en una jungla que encara es fa més incontrolable en períodes electorals i en la qual es poden trobar amenaces de tot tipus als polítics o simplement a qui discrepa del posicionament de l’autor, notícies amb aparences de credibilitat que acaben resultant falses, fotos manipulades per ratificar un posicionament o simplement insults, que deixen curta la definició d’Umberto Eco de borratxos en un bar. En les últimes hores hem vist com uns individus difonien un vídeo en el qual pujats a un tanc militar amenaçaven Puigdemont i Pablo Iglesias, hem llegit com un professor universitari feia comentaris homòfobs contra Miquel Iceta, com un actor anomenava “mala puta” la candidata de Ciutadans o com es propagaven falòrnies i notícies falses sobre manipulacions al cens que s’afegeixen a altres de previs sobre una suposada tupinada en les eleccions del 21-D. Tot això i molt més en poques hores, i desgraciadament encara queda molt per veure, sentir i desmentir, cosa que deixa moltes preguntes en l’aire.

Respecte al vídeo dels tancs que ahir es va convertir en viral caldrà reclamar explicacions sobre la utilització de material militar, i encara que siguin civils els seus protagonistes, sembla evident que es va gravar en una instal·lació militar i amb vehicles de l’Exèrcit i que no haurien d’estar al servei d’aitals manipulacions. Sobre els tuits insultants, en vista que resulta estèril reclamar respecte, tolerància i educació, sí que caldria homologar criteris de forma ja que alguns missatges han acabat en condemnes de presó, mentre que altres de tan insultants com els castigats són aclamats i els seus autors aplaudits en fòrums públics.

Més greu encara és la propagació de notícies falses sobre suposades tupinades que es repeteixen un dia sí l’altre també, barrejant qüestions com la tramesa de targetes censals amb l’escrutini o amb el paper de l’empresa informàtica contractada, que és la mateixa que en processos anteriors sense que ningú n’hagi qüestionat la netedat, i utilitzant com a autors de la falòrnia persones conegudes que han desmentit el missatge.

A què obeeix aquest interès a qüestionar el procés d’escrutini dels vots quan és el mateix que ha donat la victòria a partits tan diferents com el PP, el PSOE o Junts pel Sí? El pitjor és que els fakes es propaguen com el vent i els desmentiments, no.

tracking