SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Una dona va ser trobada morta ahir al xalet on residia a l’illa de Gran Canària en el que podria ser un nou cas de violència de gènere, ja que la policia va detenir unes hores la seua parella amb la qual pel que sembla va mantenir una baralla la nit anterior. Amb aquesta serien ja 47 les assassinades a mans de les seues parelles o els seus ex, dramàtica xifra a què es podria afegir la mort de cinc fills o filles d’aquestes dones en un acarnissament del tot inhumà. I es dóna la circumstància que aquest cas coincideix tràgicament amb el vintè aniversari d’un dels crims que va marcar un punt d’inflexió en la voràgine de la violència masclista.

Ens referim al tristament recordat cas d’Ana Orantes, la granadina de 60 anys a qui el seu marit va clavar una brutal pallissa davant d’un dels seus fills fins a deixar-la gairebé inconscient, la va arrossegar pels cabells fins al pati de la casa que compartien per ordre judicial perquè pel que sembla el jutge que va dirimir el divorci es va apenar del marit, i allà la va cremar després de lligar-la en una cadira. Si va ser esborronadora la tragèdia, més ho van ser els antecedents que havíem conegut només dos setmanes abans, quan Orantes va tenir la valentia d’explicar davant de les càmeres de televisió, i amb una enteresa encomiable, les agressions i humiliacions que li havia infligit el que seria poc després el seu assassí. Va narrar violacions, pallisses contínues, insults i fins i tot intents d’abusos a la seua filla durant 40 anys. En aquest mateix programa de Canal Sur ella ja va vaticinar que “quan arribi a casa, em mata” per explicar el seu suplici i així va ser.

El cas, que va posar rostre a una xacra que en massa ocasions no traspassava les parets de les llars, va remoure de tal manera les consciències que fins i tot va empènyer a reformar el Codi Civil quant a les agressions masclistes, procés que es va culminar el 2004 amb l’aprovació de la llei integral contra la Violència de Gènere. Tanmateix, els atacs a les dones no cessen i només en el cas de Lleida en el que va d’any els telèfons d’atenció a les víctimes han rebut més de 600 trucades, és a dir, més de dos al dia. Aquestes xifres, al costat de les 47 assassinades des del gener a l’Estat espanyol, deixen en evidència que queda molt per fer i que hi ha massa Ana Orantes, quan no n’hi hauria d’haver ni una més.

tracking