SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Avui a les tres de la tarda està convocat el Parlament de Catalunya per elegir president de la Generalitat segons els resultats de les eleccions del 21 de desembre, que van donar una majoria parlamentària al bloc independentista que ha presentat Carles Puigdemont com a candidat. No hi hauria d’haver més problemes perquè la candidata de la força més votada, Inés Arrimadas de Ciutadans, no té prou suports i fins i tot ha renunciat a defensar la seua candidatura. Amb els resultats del 21-D es ratifica la tesi sobiranista de restituir el president destituït pel 155 després que s’aprovés la proclamació de la república catalana i una declaració d’independència a la qual després s’ha intentat negar valor jurídic.

Aquí entra la maquinària judicial que a més d’empresonar el vicepresident Junqueras i diversos consellers decreta ordre de cerca i captura de Puigdemont, que s’ha refugiat a Brussel·les per no acabar a la presó perquè està acusat dels mateixos delictes que els seus companys de govern empresonats. Com que no hi ha sentència ni condemna poden presentar-se a les eleccions, són elegits i proclamats diputats i fins i tot poden ser candidats a la presidència fins que el Constitucional, en una pirueta jurídica que portarà cua, no admet el recurs del Govern espanyol però prohibeix la investidura a distància. Passa la patata calenta al jutge del Suprem perquè autoritzi la presència de Puigdemont i al president del Parlament perquè decideixi si segueix endavant amb la investidura, amb la qual cosa incorreria en responsabilitats penals, o espera que es resolguin en deu dies les possibles al·legacions de Puigdemont al Constitucional, amb l’incompliment dels terminis estatutaris per a la investidura.

Amb aquests antecedents, ningú té clar què passarà avui: per als independentistes l’únic candidat és Puigdemont, però també saben que si l’investeixen la resposta del Constitucional i del Govern serà contundent amb la prolongació del 155 i nous processaments. Haurem viscut una altra jornada èpica, no hi haurà acusacions de traïció perquè tota la culpa serà de Madrid, però seguirem amb la Generalitat intervinguda i sense govern, tot i que també hi ha altres possibilitats si es proposa un altre candidat del bloc independentista que no estigui processat i pugui aplicar el programa votat. Potser no és tan estètic i exigeix sacrificis personals, però seria més pràctic.

tracking