SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Cinquanta dones de Lleida participen en un estudi de l’IRBLleida per detectar els tumors d’endometri més agressius. Una investigació pionera que porta a terme l’equip dirigit pel doctor Xavier Matias-Guiu, responsable del grup de Patologia Oncològica de l’IRBLleida i cap de servei d’Anatomia Patològica de l’hospital Arnau de Vilanova. Aquest treball es presentarà aquesta primavera en un congrés internacional als Estats Units. Matias-Guiu és precursor en l’exploració a Lleida i de fet va ser director de l’IRBLleida en la seua primera etapa. Però aquest no és l’únic avenç que els científics de Lleida desenvolupen amb assajos o investigacions que ajuden que els que tenen càncer vagin guanyant dia a dia en esperança de vida. Ahir es va celebrar el Dia Mundial contra aquest mal, l’objectiu del qual és salvar milions de morts prevenibles cada any mitjançant la sensibilització i l’educació sobre la malaltia, pressionant els governs i persones d’arreu del món perquè prenguin mesures i destinin fons a la investigació i la prevenció, perquè no oblidem que almenys un terç de tots els casos poden prevenir-se i que constitueix l’estratègia a llarg termini més eficaç.

El tabaquisme, la falta d’activitat física, aspectes alimentaris, obesitat i sobrepès són factors de risc que les diferents campanyes contra el fum, amb les lleis corresponents, intenten frenar però queda un llarg camí per recórrer perquè la lluita contra aquesta malaltia, que ha millorat molt, tant en curació com en visibilitat i desestigmatització, no vegi frenats els avenços per les retallades governamentals lligades a les crisis econòmiques i a la poca cultura de mecenatge en aquest àmbit. El càncer és una de les causes principals de mort a tot el món, responsable de 8,2 milions de víctimes mortals anuals. No obstant, sabem que un terç d’aquestes morts es poden evitar i que molts tipus són guaribles si es detecten a temps.

Fins que s’aconsegueixi crear més consciència i s’emprenguin accions a escala mundial continuaran morint milions de persones a l’any arreu del món de manera innecessària. Hem d’actuar ja perquè l’epidèmia és d’enormes dimensions i es preveu que vagi en augment. S’estima que passarem de 14,1 milions de casos l’any 2012 a 19,3 milions de casos anuals el 2025. Prenguem-ne consciència.

tracking