SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Quan arriben les inclemències meteorològiques mai plou o neva a gust de tothom i mentre que uns aplaudeixen que s’extremin les mesures preventives, altres critiquen l’excés d’alarmisme i que es provoqui la paralització del país per una nevada que durant la jornada d’ahir no va estar fora del previsible a l’hivern a Catalunya, tot i que s’esperava per aquesta matinada el moment més cru del temporal i els riscos més alts tant a les carreteres com en els serveis. I tenint en compte les previsions, sembla raonable que s’hagi suspès durant la jornada d’avui el transport escolar a tot Catalunya i encara que no es tanquen els col·legis també es recomana que el transport particular dels pares no substitueixi el col·lectiu pels riscos que comportarà el trànsit rodat. Les que no obriran seran les universitats que han decidit considerar la jornada d’avui com a no lectiva i també sembla exagerada la suspensió d’actes de tot tipus durant la tarda d’ahir i la jornada d’avui.

La decisió més dràstica va ser la prohibició que circulin els camions articulats per totes les carreteres i autovies de Catalunya, que va provocar les queixes dels transportistes que veien com les carreteres estaven netes i es veien obligats a estacionar-se i esperar que passi el temporal. És la primera vegada que s’adoptava aquesta decisió per evitar que possibles problemes d’aquests camions articulats amb el gel o la neu bloquegessin tota la calçada i impedissin el pas dels turismes i fins i tot el dels vehicles d’assistència, tal com va passar a l’Eix Transversal dilluns a la nit o a l’AP-6 en l’última nevada que va atrapar centenars de vehicles a l’autopista durant tota una nit sense que els poguessin socórrer a l’estar bloquejada per camions accidentats.

En aquest cas s’ha optat per la prudència i adoptar mesures que poden ser impopulars per a col·lectius com el dels transportistes, abans que haver de lamentar a posteriori les conseqüències que els grans eixos de comunicació quedin bloquejats i malgrat que poden repetir-se les crítiques que el país queda paralitzat per una nevada comparant el nostre cas amb el d’altres països on la climatologia és més dura, en matèria de seguretat sempre és preferible pecar per excés que per defecte. I el més important és que tots extremin les precaucions i que es pugui superar el temporal sense més contratemps.

tracking