SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Amb sis mesos de retard i sense garanties que siguin aprovats al Congrés, el Govern de Rajoy va presentar ahir els seus pressupostos per a l’any en curs, que segons la propaganda oficial són els més socials perquè anuncien una rebaixa de l’IRPF per a les rendes més baixes, una actualització de les pensions que beneficiarà tres de cada quatre jubilats, els que tenen les percepcions més baixes, i es concreta l’anunciada pujada als funcionaris que ja es va pactar amb els sindicats. Un repàs més a fons rebaixa el caràcter social perquè la despesa pública creix menys que el Producte Interior Brut i es queda en un 40,5% del PIB per complir les exigències d’austeritat, també baixen les partides per a la prestació d’atur o per lluitar contra el canvi climàtic i les pujades per als pensionistes oscil·laran entre els 100 euros anuals d’augment per als qui cobrin fins a 12.040 euros i els 450 que augmenten les de viudetat.

Tampoc no és per llançar les campanes al vol després de les manifestacions de jubilats tenint en compte a més que el ministeri que surt més ben parat d’aquests pressupostos és el de Defensa. Pel que fa a Catalunya, no s’han concretat les promeses i s’hi destina una inversió del 13 per cent, molt per sota de la seua aportació al PIB i també del percentatge de població. Pitjor van les coses a les partides previstes per a Lleida, que per segon any consecutiu es queden entorn dels 50 milions, molt lluny dels 491 que per exemple es van aprovar el 2009. Tot just dos milions i mig per a l’N-240, amb bonificacions als peatges de l’AP-2 per a vehicles pesants entre les Borges i el Pla de Santa Maria i prop de vuit milions per a l’A-14, dels quals gairebé la meitat ja s’han executat durant aquest exercici.

Engrunes per a les nostres comarques que contrasten amb la generositat amb què aquests pressupostos tracten el País Basc, que després d’haver aconseguit la millora de la quota ara veu com poden aconseguir 308 milions addicionals en transferències corrents. És el preu que el PP està disposat a pagar per aconseguir el suport del PNB a aquests pressupostos, imprescindibles per a l’aprovació si el PSOE manté la seua negativa. Els nacionalistes bascos han insistit que no donaran el mentre es continuï aplicant l’article 155 a Catalunya i ja es veurà com evoluciona la negociació, però de moment els pressupostos naixen sense els suports necessaris.

tracking