SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La sentència de l’Audiència Nacional sobre el cas Gürtel ho deixa molt clar i explica que el grup d’empreses de Francisco Correa i el PP va crear “un sistema de corrupció institucional” del qual es va beneficiar el partit, condemnat com a partícip a títol lucratiu, i també considera que el testimoni del president del Govern, Mariano Rajoy, i altres dirigents del PP com Javier Arenas o Pío García-Escudero no tenen prou credibilitat i versemblança per rebatre les proves contundents de l’acusació sobre l’existència d’una caixa B al partit. Estem davant del cas més greu de corrupció política i la condemna més contundent a un partit per finançament irregular amb 29 condemnats dels 37 acusats, amb penes de 51 anys per a Correa i de 33 anys per a l’extresorer del PP Luis Bárcenas i una tirallonga de delictes que inclouen l’associació il·lícita, frau, falsedat, suborn, malversació, prevaricació, blanqueig de capitals, tràfic d’influències, apropiació indeguda o estafa processal com els més destacats.

Els jutges consideren provat que Correa i el PP van ordir “una trama de corrupció institucional a través de mecanismes de manipulació de la contractació pública central, autonòmica i local” en què els acusats influïen en la presa de decisions de la contractació pública que controlaven o dirigien afavorint les empreses de Correa o unes altres terceres, que inflaven preus i obtenien beneficis a costa de l’erari públic, repartint-se després les comissions en efectiu o en forma de regals. També considera provada la sentència que algunes d’aquestes quantitats es destinaven a la caixa B del PP, una estructura financera i comptable paral·lela a l’oficial existent des del 1989 amb despeses per al partit i sobresous d’alguns dirigents.

Si els fets recollits a la sentència són lamentables, encara ho és més la reacció del PP assegurant Rajoy que és una cosa del passat i que el PP és molt més que deu o quinze casos aïllats, i explicant el partit que és una sanció civil i no penal i que ningú de la direcció actual, ni les anteriors, va participar en cap acció irregular. No hi ha pitjor cec que el que no hi vol veure ni reconèixer un cas de corrupció tan flagrant que desgraciadament és un més a la llarga llista de casos que escatxiguen el PP. Si ho considera normal és que la situació ja està tan podrida que exigeix immediatament un canvi de governants.

tracking