SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Un vaixell amb 620 persones, entre les quals hi ha 123 menors i set embarassades, que s’escapaven de la fam dels seus països navega pel Mediterrani sense que els països més propers, Itàlia i Malta, accedeixin a acollir-los. El Govern maltès es renta les mans dient que el rescat dels migrants s’ha produït a la zona líbia i coordinat des de Roma per la qual cosa no hi té competències i a Itàlia, aquesta estranya amalgama dels teòrics progressistes de l’M5Estrelles i la Lliga Nord, rebutja acollir la nau als seus ports amb el peregrí argument que “diem no al tràfic d’éssers humans” i oblidant que són aquests éssers humans els que poden morir de gana i set a prop de les seues costes perquè ha decidit tancar els ports. Afortunadament, el Govern espanyol ha ofert el port de València perquè pugui atracar el vaixell i atendre els immigrants a l’entendre que és una qüestió humanitària al marge de fronteres marítimes i de qüestions jurisdiccionals que han enfrontat Malta i Itàlia. Cal aplaudir el gest solidari del nou Govern de Pedro Sánchez i la col·laboració de la Generalitat valenciana i l’ajuntament de València mentre que cal lamentar l’egoisme, l’entossudiment i la falta d’humanitat del ministre de l’Interior italià, el xenòfob Salvini, que presentava com una victòria que el vaixell Aquarius es desviés fins a Espanya malgrat l’escassetat de recursos alimentaris perquè puguin aguantar fins dimecres, dia en què arribarien a València.

Però l’episodi també mostra la inoperància de la Unió Europea a l’hora d’atendre refugiats i immigrants perquè tant Itàlia com Malta han incomplert la normativa aprovada i perquè en alguns països de la Unió s’encoratgen polítiques xenòfobes que contradiuen l’esperit d’acollida i d’atenció humanitària que inspiren la creació de l’Europa comunitària.

En aquest sentit, el Govern austríac impulsa campanyes contra la immigració, Grècia ha endurit les condicions d’acollida i Itàlia ha insistit que el seu país no serà el centre de refugiats d’Europa, mentre que els responsables de la UE estudien la possibilitat de traslladar immigrants i refugiats a centres de tercers països, espolsant-se a cop de talonari el problema humanitari. Hi ha un problema global i exigeix solucions col·lectives amb la solidaritat dels països del Nord que miren a un altre costat. Que no oblidin que parlem de persones.

tracking