SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Pla d’Ordenació Urbana és l’instrument que tenen els ajuntaments per definir el seu urbanisme i marcar les vies de creixement per als anys següents i per la seua mateixa transcendència és fonamental que compti amb amplis consensos polítics i ciutadans i que en el procés d’elaboració s’animi a la màxima participació i debat. Al POUM que s’està tramitant a Lleida el consens polític sembla impossible per l’enfrontament permanent entre el bloc sobiranista i l’equip de govern avalat per Cs i PP que es trasllada a tots els àmbits, inclòs l’urbanístic, però sí que s’ha de reconèixer que hi ha hagut un ampli debat ciutadà amb setanta-vuit sessions informatives, a més d’exposicions públiques i vuitanta propostes ciutadanes, de les quals trenta-cinc s’han incorporat al projecte. Qui ha volgut dir-hi la seua ha tingut l’oportunitat i el marc adequat i una altra cosa és que s’hagin atès perquè evidentment és impossible fer un POUM a gust de tothom, i cadascú té el seu projecte de ciutat.

Però al marge dels consensos sobre el suport a l’habitatge social, a la Lleida verda i a un creixement harmònic amb suport a la regeneració dels barris més deprimits, hi ha dos qüestions que sí que han generat discrepàncies, que són les limitacions en l’altura d’edificis ja construïts, que la Paeria anomena edificis que passen a estar amb “volum disconforme” i el límit de 800 metres per a les superfícies comercials al centre. Encara que la Paeria parla d’alarma injustificada pel que fa a les altures i que no té cap efecte sobre l’immoble, el cert és que s’han presentat 159 al·legacions per part de ciutadans o entitats que no comparteixen el seu criteri, que es consideren perjudicats, que consideren que amb aquesta norma es devalua el seu edifici i que s’està regulant amb efectes retroactius i afectant un dret adquirit perquè l’edifici estava ajustat a la norma vigent i ara s’hi incorporen restriccions.

Pot ser disparitat de criteris o d’interpretacions, però convindria aclarir la qüestió. De la mateixa manera, el límit comercial ha estat impugnat per totes les entitats comercials que recorden que alguns establiments no podrien obrir a l’Eix al superar els 800 metres i adverteixen que es força el trasllat de superfícies comercials als afores. La Paeria vol gent i botigues al centre però tampoc pot regular en contra del sector.

tracking