SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha reactivat la candidatura olímpica del Pirineu i Barcelona per ser seu d’uns Jocs Olímpics d’Hivern. El projecte inicial, liderat per l’ajuntament de la capital catalana, es va descartar fa uns anys, però en els últims mesos el Govern català n’impulsa la recuperació amb la supervisió del Comitè Olímpic Espanyol. De fet, avui mateix, el supervisor del Comitè Olímpic Internacional, el suís Gilbert Felli, ha iniciat una valoració de les infraestructures i les comunicacions per fer un informe. La proposta del Govern, a través de la secretaria general de l’Esport, se centra a sol·licitar la seu per a l’any 2030, tot i que no es descarta que pugui optar ja a la del 2026, quan una candidatura europea podria tenir moltes possibilitats després de dos Jocs consecutius a Àsia (Pyeongchang el 2018 i Pequín el 2022) i que diverses de les regions europees que aspiraven a pugnar-hi (Graz a Àustria, Sion a Suïssa i Milà-Cortina d’Ampezzo) hagin mostrat els dubtes de poder presentar-s’hi.

Fins ara, el Pirineu de Lleida tenia un paper molt secundari a la candidatura de Barcelona, però amb el canvi de normativa, que possibilita que els aspirants siguin regions sense que hi hagi l’obligació de tenir una gran ciutat com a cap de cartell, obre el ventall al fet que les estacions lleidatanes siguin també seus, la qual cosa seria un excel·lent trampolí per a l’esquí i el turisme en general d’Aran, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Pallars i Cerdanya. Aquesta modificació arriba fins i tot al nom, que ja no seria exclusivament Barcelona, que hi tindria un paper destacat i organitzaria proves al Sant Jordi o al pavelló Olímpic de Badalona, sinó que seria Pirineus-Barcelona.

Bona notícia, doncs, per a la muntanya de Lleida, que guanyaria projecció internacional i instal·lacions. Sense oblidar que infraestructures com l’aeroport de la Seu o la reivindicada millora de l’N-230 tindrien en uns Jocs d’Hivern una oportunitat immillorable per exigir ja les millores, urgents i inajornables en tots els sentits, sobretot per a la seguretat dels habitants i visitants. Som en una fase inicial i queden moltes decisions i protocols per definir, però aquesta vegada la candidatura, molt més global i territorial, té més sentit que l’anterior, ja que Barcelona és una de les capitals més ben situades del món en molts aspectes, però els esports d’hivern no en són un.

tracking