SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El ple de la Paeria va aprovar aquest divendres la normativa que regula la circulació de patinets elèctrics i vehicles similars. Bàsicament, prohibeix que puguin anar per les voreres i la calçada i restringeix el seu ús al carril bici, als carrers on està vigent la zona 30 (velocitat màxima limitada a 30 quilòmetres per hora) i a rambles i places, sempre que guardin una distància mínima d’un metre amb els vianants. A més, veta que menors de 16 anys puguin circular-hi. En principi, sembla raonable que s’impedeixi que puguin anar per les voreres, perquè hi ha patinets elèctrics que superen els 50 quilòmetres per hora, amb la qual cosa el risc d’un accident de consideració en el cas d’un xoc contra un vianant no és fútil. Ara bé, limitar-los al carril bici, zones de 30 i parcs i places suposa prohibir el seu ús en bona part de la ciutat, com denuncien els mateixos usuaris de patinets, que també es queixen que l’ajuntament ha elaborat aquesta norma sense consultar-los.

I al marge del que cada un opini sobre aquests vehicles, el cert és que aquesta mesura casa malament amb les proclames a favor de la mobilitat sostenible que un dia sí i l’altre també fan les autoritats locals, autonòmiques i estatals, perquè un patinet elèctric facilita la mobilitat urbana sense contaminar i ocupant un mínim espai a la via pública. Regular l’ús de nous tipus de vehicles és necessari, però també ho és actuar amb una visió global destinada a facilitar que els que són realment sostenibles puguin circular per tota la ciutat.

Preocupant falta de mà d’obra La millora econòmica dels últims anys s’ha traduït en un descens de la desocupació, però encara hi ha més de 18.000 lleidatans en situació d’atur. No obstant, en oficis tradicionals com els de la construcció, els instal·ladors de gas, aigua i electricitat, els forners i els pastissers falta mà d’obra. Administració i empreses han de coordinar-se per buscar solucions, però també cal preguntar-se si no vivim en una societat que sobrevalora els títols universitaris davant estudis de FP, que de vegades fins i tot permeten guanyar-se millor la vida.

tracking