SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de Ciutat Jardí i Vila Montcada van estrenar ahir la prova pilot de recollida de residus porta a porta, que s’anirà estenent progressivament a tota la ciutat per millorar el reciclatge i atansar-nos als objectius plantejats per la Unió Europea. És indiscutible que hem de reciclar més i millor per obligació moral amb les futures generacions, perquè el tractament de residus és un dels grans problemes de la nostra societat i perquè els costos cada dia seran més elevats i la legislació, més estricta. De la mateixa manera que ningú qüestiona l’objectiu, també s’haurien de posar tots els mitjans disponibles per fer-ho més senzill, més còmode i sobretot més pràctic, i de moment els primers usuaris del servei es mostren expectants i preocupats davant de la novetat, però també despistats pel nou sistema, que d’entrada canvia el criteri de reciclatge al classificar-se ara en orgànica, multiproducte, on s’ajuntarà plàstic i paper, i una tercera bossa per a la resta de residus. El primer dia de la prova, la meitat de veïns no havia recollit el kit de reciclatge i d’altres advertien que havia desaparegut del seu carrer, bé per robatori o per vandalisme, i encara que caldrà donar-hi temps, sí que ha provocat les primeres crítiques, que les escombraries només puguin treure’s tres dies i amb la fracció de residus assignada a cada dia i que hagi de fer-se en un horari determinat, entre les 20 i les 22 hores.

Els que a aquella hora estiguin treballant o fora de casa hauran de buscar un contenidor en un altre barri mentre no es generalitzi el porta a porta a tota la ciutat i no sembla que aquesta sigui la millor manera d’incentivar el reciclatge, de la mateixa manera que pot plantejar problemes tant l’acumulació d’escombraries orgàniques a les cases durant tot el cap de setmana com que s’amuntegui a les voreres i puguin ser arrossegades per gossos, gats o brètols.

També s’haurà de tenir en compte la climatologia extrema de Lleida, amb fortes calors a l’estiu que poden generar problemes amb les escombraries a les voreres i de cara a l’extensió per altres barris com se soluciona l’acumulació de bosses i cubells als blocs de molts pisos. La idea és que el porta a porta arribi a Balàfia i Pardinyes el 2019 amb els mecanismes ja rodats, però caldrà ampliar la informació i estar atents a com funciona a Ciutat Jardí per anar corregint els problemes que vagin sorgint.

tracking