SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar ahir que el departament actuarà a partir del curs vinent contra les escoles privades concertades i també contra les públiques que cobrin quotes il·legals per l’escolarització “pura i dura”. De fet, el mateix Bargalló va impulsar durant la breu etapa en què va estar al capdavant d’aquesta conselleria durant el Govern de Pasqual Maragall la implantació de la sisena hora lectiva als centres públics. L’objectiu era equiparar la jornada de centres públics i concertats, que des de fa lustres imparteixen sis hores lectives, perquè aquests deixessin de cobrar la quota per aquesta hora de més a canvi que el Govern l’acabés incloent al finançament del concert. Tanmateix, des d’aleshores no ha canviat res, l’escola concertada segueix cobrant quotes per la sisena hora, i aquesta va desaparèixer majoritàriament de la pública arran de les retallades aplicades durant la crisi. A més d’aquesta quota, és habitual que els centres concertats girin factures als pares per conceptes com aportacions voluntàries a fundacions o despeses diverses.

A l’escola pública, els efectes de la crisi i l’aposta d’alguns centres per determinats projectes educatius que compten amb aportacions econòmiques de les famílies també han augmentat les desigualtats. Precisament, la diferència del cost de l’escolarització és, al costat de la ubicació del col·legi i que sigui o no confessional, una de les principals raons que expliquen la segregació escolar que hi ha a Catalunya i a Lleida ciutat en particular, on un cert nombre de col·legis acull la majoria dels alumnes de famílies migrants i amb menys recursos.

Bargalló va assenyalar que aquest control es farà a través de la normativa marc del curs vinent i amb l’aplicació de la llei de Transparència “perquè els centres es vegin obligats a explicar públicament quines quotes cobren i sota quins conceptes”. Així que, a priori, la música de l’anunci del conseller sona bé, però el problema serà portar-ho a la pràctica. Primer perquè la concertada podrà continuar justificant que imparteix una hora més que no està finançada.

I segon, perquè llevat que Educació reforci la seua tasca d’inspecció, serà difícil que els centres no argumentin que les quotes que cobren als pares són aportacions voluntàries i que no estan directament relacionades amb necessitats bàsiques de l’escolarització.

tracking