SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Des que es van conèixer els resultats del referèndum, el Brexit s’ha convertit en una amenaça per a l’economia del Regne Unit, però també per a la dels països europeus, perquè com més s’atansa la data de la seua aplicació, el 30 de març del 2019, i millor es coneixen les condicions, més grans són els temors perquè tots hi sortirem perdent. De moment, els anglesos fan assajos sobre què passaria als ports d’entrada amb la tramitació dels documents d’importació i la foto que vam publicar ahir del port de Dover amb llargues cues de camions és per preocupar-se, perquè la via preferent d’entrada de la fruita de Lleida i de les exportacions al Regne Unit és aquest port en el qual, segons les previsions, els tràmits poden prolongar-se durant setmanes. I, evidentment, això és nefast per a productes peribles i de temporada com és la fruita i, dels 83 milions d’euros que Lleida exporta al Regne Unit, gairebé 32 corresponen al sector fructícola.

No és qüestió de posar-se la bena abans de la ferida perquè l’acord assolit entre Brussel·les i Londres preveu un “divorci ordenat” que no implica, de moment, grans canvis en el comerç agroalimentari, però cal tenir en compte que la premier britànica, Theresa May, no té garantit el suport parlamentari en la votació de l’acord a la Cambra dels Comuns fixada per al dia 15 i que els euroescèptics podrien tombar el pacte assolit i imposar un Brexit més dur. Per si de cas, el ministeri d’Hisenda ja ha recomanat a les empreses espanyoles que comercien amb les britàniques que es preparin per a un Brexit dur, encara que ningú pot especificar què representa per a un sector com l’agroalimentari les exportacions del qual no poden esperar durant setmanes que s’agilitzin els tràmits a les duanes.

També interessa al Regne Unit evitar possibles problemes de desproveïment i mantenir els actuals proveïdors, però en poden aparèixer altres de l’àrea de la Commonwealth i complicar la quota de mercat que s’ha guanyat la fruita lleidatana al Regne Unit, que per a moltes empreses lleidatanes és un dels millors clients. Després del veto rus, el Brexit pot ser un altre exemple de com de difícil és conquerir un mercat i com de fàcil resulta perdre'l per causes polítiques.

tracking