SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Ahir va ser el primer dia hàbil que va ser vigent la nova llei hipotecària que, entre altres aspectes, obliga les entitats a assumir les despeses de notaria, gestoria i registre, la qual cosa ha de permetre als clients estalviar una mitjana d’entre 500 i 1.000 euros. Com ja ha reiterat el Banc d’Espanya en diverses ocasions, la nova normativa comportarà l’enduriment de les concessions creditícies als perfils de més risc, a l’introduir-se més garanties per al client en els casos d’execucions hipotecàries i probablement també un encariment del mateix crèdit. La banca ha hagut de tornar més de 2.200 milions d’euros en relació amb clàusules sòl hipotecàries mal comercialitzades. Precisament, amb la nova llei els clients hauran d’estar més informats i conèixer en detall les diferents clàusules dels préstecs.

És evident que el negoci dels bancs són els diners i el que perdran d’una banda miraran de compensar-ho per una altra. Però vivim en un món en què ningú pot donar per consolidades les transaccions comercials sense una innovació permanent i perquè la roda econòmica segueixi rodant, la salut de les entitats financeres és vital i per aconseguir-ho, a més de les grans empreses i lobbies econòmics, els bancs no poden ni han d’oblidar les famílies, els petits estalviadors i moltíssim menys els autònoms i petites i mitjanes empreses. No es tracta de tornar a concedir diners amb elevat risc com es va fer a començaments del mil·lenni, però tampoc és convenient escanyar l’economia fins al punt que només les grans firmes puguin tenir el finançament necessari per créixer i crear ocupació.

Com tampoc resulta apropiat obligar els petits clients, sobretot d’avançada edat, a prescindir del contacte personal amb la seua entitat de referència. Capítol especial requereix el mercat immobiliari, que s’està reactivant amb un increment de les transaccions i un repunt de la construcció i preus de l’habitatge, que no ha de repetir les bombolles d’antany però que és positiu perquè de la salut de la construcció en depenen molts altres sectors molt castigats per la crisi. Tothom s’ha vist obligat a estrènyer-se el cinturó per la recessió del 2008 i les entitats financeres, com la resta, han d’aprendre dels errors per no repetir-los en el futur i continuar donant suport al progrés i el creixement.

tracking