SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Experts científics han intensificat les veus d’alarma sobre el futur més que negre que auguren per al planeta, els grups ecologistes ja no saben quins exemples mostrar sobre la greu situació en què ens trobem a nivell mundial i els grups de joves, molts sota la capa del moviment Fridays for Future i amb el lideratge d’una ja cansada i decebuda Greta Thunberg, insisteixen a omplir els carrers amb protestes alertant que l’emergència climàtica és un fet i “ens estem carregant la Terra”. Tot això no ha bastat perquè la Cimera Climàtica de Madrid (COP25) marqués els passos a seguir per intentar evitar que els pitjors auguris es compleixin. L’encontre, que va reunir representants de gairebé 200 països durant dos setmanes no es va acabar divendres, com estava previst, per la falta d’acord sobre les mesures a adoptar per frenar el canvi climàtic i l’escalfament global. Mentre unes delegacions ja abandonaven el recinte de les negociacions amb evidents mostres de decepció, d’altres continuaven ahir intentant arribar a un consens, ni que fos de mínims, sobre els dos punts més problemàtics: la regulació del mercat d’intercanvi d’emissions de CO

2

i com retallar els gasos amb efecte d’hivernacle. Les postures estaven més que enfrontades. Mentre que els països més contaminants, com són els Estats Units, la Xina, l’Índia o el Japó, seguien reticents a cedir i reduir les emissions per frenar l’escalfament del planeta, la denominada Aliança per l’Ambició Climàtica, integrada per 73 estats, molts dels quals europeus, sí que apostava per accentuar les mesures que evitin la catàstrofe malgrat que, en conjunt, aquests països són responsables de només el 10 per cent de les emissions mundials.

El panorama és més inquietant i desolador però, si a nivell mundial sembla que és impossible trobar solucions a una amenaça real que plana sobre tothom, a nivell local tenim exemples esperançadors. Aquest és el cas de l’admirable iniciativa de l’ajuntament de la Baronia de Rialb instal·lant el que podríem denominar “calefacció central” al nucli de Vilaplana. Veïns i carrers es beneficiaran d’aquest sistema que, al seu torn, és econòmic, permet gestionar l’excés de massa forestal i redueix les emissions contaminants. Tot un exemple a seguir.

tracking