SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra i les policies locals han denunciat aquesta setmana més de 300 persones a Lleida per saltar-se l’estat d’alarma, ja sigui per desplaçaments injustificats o per mantenir oberts negocis que no són de sectors considerats essencials. Encara que el nombre és cridaner, és reduït en relació amb la població, fet que evidencia que la gran majoria de ciutadans actuen amb sensatesa en aquests difícils moments. No obstant això, cal insistir a fer una crida a la responsabilitat de tots ara que s’ha oficialitzat el que tothom esperava: l’estat d’alarma, que concloïa el 28 de març, s’allargarà de moment quinze dies més, fins després de Setmana Santa.

Suportar un confinament tan prolongat es farà encara més difícil en plena primavera, quan entra en vigor l’horari d’estiu, les temperatures són més agradables i quan hauran passat dos setmanes sense que molts hagin sortit de casa excepte si és estrictament imprescindible. Però cal ser conscients que la pandèmia del coronavirus no compta encara amb cap antídot mèdic i que de moment no s’ha trobat cap altre mètode més efectiu per contenir-ne l’avenç que el confinament de la gran majoria de la població. Ara ja està molt clar que aquest virus és molt més letal que el de la grip i que aquesta letalitat no se circumscriu únicament a les persones d’avançada edat o amb patologies prèvies, com ho demostra el fet que a Lleida hi hagi alguns menors de 50 anys a l’UCI. Per això, i al marge del que pensi cada un sobre si les mesures adoptades són o no suficients, hem de col·laborar en la mesura possible a intentar limitar el nombre de contagis.

Ara bé, com a contrapartida, també cal exigir als diferents governs que siguin absolutament transparents a l’hora d’informar els ciutadans. Entre altres qüestions, aquests tenen tot el dret a saber quina és la situació real als hospitals i en quin punt es troba la propagació del virus al seu municipi o comarca. Estar informats no genera pànic. En canvi, passar en només uns quants dies de dir que el coronavirus és com una grip a adoptar mesures de confinament sí que ho fa.

tracking