SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha fixat el 17 de setembre la vista pel recurs de Quim Torra contra la sentència per la qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l’inhabilitava durant un any i mig per desobeir la Junta Electoral. Al marge de les qüestions jurídiques amb la defensa de Torra esgrimint que la desobediència a la Junta Electoral admesa no ha de ser considerada delicte sinó que té una intencionalitat política, la vista al Suprem activa el calendari electoral perquè, en cas de confirmar-se la sentència, Torra passaria a estar inhabilitat i no podria continuar com a president de la Generalitat, tret que optés per un enfrontament directe amb l’Estat i la desobediència al seu màxim tribunal. És una opció poc probable que representaria un enfrontament total però també és una de les possibilitats que té Torra, que malgrat reconèixer que la legislatura està esgotada es resisteix a convocar les eleccions després de l’aprovació dels pressupostos, com havia promès abans que esclatés la pandèmia.

Mentre sigui president, Torra té la potestat de dissoldre el Parlament i convocar eleccions quan vulgui, però des de JxCat ja han insistit que mentre duri la situació excepcional generada pel coronavirus no és moment d’entrar en campanya electoral, com ha reclamat Esquerra en reiterades ocasions.

Certament, l’esclat de la pandèmia va alterar en el seu moment totes les previsions perquè la convocatòria d’eleccions només estava pendent de fixar la data després d’aprovar-se els pressupostos, tal com havia confirmat Torra, però l’alarma ho ha canviat tot i JxCat no té cap pressa, mentre que ERC sí, amb enfrontaments entre els socis que han anat pujant de to a mesura que s’apaivagava l’epidèmia. I en la situació en què estem sembla del tot improbable que pugui ser el vicepresident Aragonès el substitut de Torra en cas d’inhabilitació, de la mateixa forma que està pràcticament descartat que pugui elegir-se un altre president si es confirma la sentència d’inhabilitació. El més lògic i desitjable seria que Torra convoqués eleccions perquè se celebressin abans que, com també sembla previsible en vista de la seua declaració davant del TSJC, sigui inhabilitat, malgrat que obligaria JxCat a elegir el seu candidat amb urgència, perquè hi ha coincidència que la legislatura està esgotada. Però a Catalunya fa temps que la lògica no serveix per fer previsions.

tracking