SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Al final i després d’una setmana amb possibilitats obertes, les comarques del pla de Lleida no passaran dilluns a la fase 3 i quedem al costat de Barcelona, Madrid i les seues províncies limítrofes com els retardats en l’avenç cap a una suposada normalitat fins que a les zero hores del diumenge 20 decaigui l’estat d’alarma i les restriccions consegüents. Ha estat la Generalitat la que no ha demanat el canvi i, per exemple, a Barcelona l’alcaldessa Ada Colau s’ha queixat del retard, sense que el seu col·lega de Lleida digui res, i les raons esgrimides perquè Lleida no avancés de fase es concreten que hem continuat tenint un alt nombre de contagis, malgrat que els responsables sanitaris insisteixen que estan localitzats en empreses agroalimentàries i entre els temporers del Baix Segre. La pregunta és si estan localitzats perquè no s’apliquen mesures concretes sobre aquestes zones, com es va fer en el seu moment amb la Conca d’Òdena i no es permet la normalització de la resta, o per què no s’ha intervingut en les últimes setmanes en aquestes zones, que són les conflictives.

En aquest sentit cal preguntar-se com s’ha actuat, com s’ha permès que es moguessin lliurement persones sense contracte de treball i sense papers mentre la resta de la societat té restringits els seus moviments. O com diuen els alcaldes del Baix Segre, per què han hagut d’invertir abundants quantitats en centres d’aïllament municipals que estan resultant inservibles perquè els casos no confirmats han d’estar aïllats en habitacions individuals i, com ressalta un alcalde, “genera indefensió no tenir clar com actuar” sense que des de Salut els hagin donat instruccions concretes malgrat que portem setmanes amb possibles focus. És una més de les moltes incoherències que vivim, amb dades contradictòries sobre el primer cas, que segons el ministeri va ser l’1 de gener a Lleida i la Generalitat ho nega, o sobre el primer mort o sobre la comptabilitat diària de defuncions i contagis, i que algun dia hauran d’aclarir-nos.

Ningú ens ha explicat el que hem fet malament per corregir-ho, ni com es repara mantenint la fase i seguirem en fase 2 fins al final de l’alarma sense que puguem viatjar més enllà de Terradets, mentre turistes alemanys ja poden venir a les Balears o els futbolistes comencen a recórrer Espanya. Però només es queixen les patronals lleidatanes perquè veuen venir el desastre de l’economia.

tracking